Az eBay elbocsátja a teljes munkaidőben dolgozó munkavállalói 9 százalékát, ami mintegy ezerfős leépítést jelent az online kereskedőnél. A cégnél ezen kívül visszavágják a megbízással foglalkoztattak számát is – jelentette be Jamie Iannone vezérigazgató az amerikai vállalat dolgozóknak készült honlapján, amiről első kézből a The Wall Street Journal értesült.

Top Earning Brand Illustrations
Leépítésbe kezd az eBay, több mint ezer munkavállalóját elküldi. Az online kereskedő hatékonyabb munkaszervezésre és a gyorsabb döntésekre koncentrál a jövőben.
Leépítésbe kezd az eBay, több mint ezer munkavállalóját elküldi.
Fotó: AFP

A vállalat a leépítéssel a hatékonyabb munkaszervezésre törekszik. Mint ahogy Iannone írta, a létszám és a kiadások meghaladták az üzlet növekedését. 

Fürgébbnek kell lennünk és a döntéseket gyorsabban meghoznunk, ennek érdekében pedig jobban kell megszervezzük a munkaerő-állományt.

Az eBay világszerte egyre nagyobb konkurenciával találja magát szembe. Az online kereskedői térben eleve ott volt az erős versenytárs, az Amazon, de az utóbbi időben betört a piacra a Walmart, a Temu és a Shein is. Ráadásul a világszerte megnövekedett kamatok és ragadós miatt a fogyasztók jobban meggondolják, hogy mire költenek.

A cég árfolyama 2021 végétől tendenciózusan esik, az elmúlt év során a részvények 13 százalékot veszítettek az értékükből. Beszédes, hogy az S&P 500 ebben az időszakban 21 százalékot emelkedett.

Az Ebay árfolyama 2 év
 

A kínai digitális áruházak megjelenése nem csak az eBayre, de az Amazonra is kedvezőtlenül hatott. 

A Temu üzleti modellje letarolja a világot

A Temu üzleti modellje egyszerű: a kínai online piacon szinte mindent meg lehet vásárolni olcsón. A magas marketingköltségek mellett azonban kérdés, hogy meddig tartható a szokatlan olcsóság.