A Procter & Gamble kiábrándító számot közölt kedden a részvényesekkel az ázsiai piacról. A csúcskategóriás SK-II bőrápoló termékének eladásai 34 százalékkal zuhantak az elmúlt negyedévben a kínai régióban. Az óriási esést két fő tényező magyarázza.

Woman applying body lotion on arm
testápoló, 
A Procter & Gamble csúcskategóriás SK-II bőrápoló márkájának eladásai 34 százalékkal csökkentek.
A Procter & Gamble csúcskategóriás SK-II bőrápoló márkájának eladásai 34 százalékkal csökkentek.
Fotó: Getty Images

Egyrészt a kínai gazdaság és így a társadalom is számos pénzügyi problémával küzd, ami miatt részben az emberek már nem utaznak és nem vásárolnak akkora mennyiségben, mint néhány éve. Mivel a japán SK-II, amely egyben a világ egyik legdrágább prémiumkategóriás termékeinek márkája is, nagyban a kínai vásárlókra építi üzletét, megérezte a kereslet csökkenését.

Az sem tett jót az értékesítéseknek, hogy Japán augusztus óta folyamatosan engedi a fukusimai atomerőmű radioaktív használt vizét a Csendes-óceánba. A kínai állam és társadalom számos fórumon próbálta megakadályozni, ám mivel nem sikerült, bejelentették a japán termékek bojkottját.

Kína immár nemcsak leállította a környékről halászott tenger gyümölcseinek importját, de az emberek inkább elkerülik a japán árucikkeket, így a P&G csúcstermékeit is, mert attól tartanak, hogy sugárszennyezettek.

A vállalat második pénzügyi negyedéves eredményváró konferenciáján Jon Moeller vezérigazgató ezek mellett arról is szót ejtett, hogy a Japán és Kína közötti feszültségek fokozódása sem tett jót az ázsiai bevételeknek. Ám a vezető felhívta a figyelmet arra is, hogy

a Procter & Gamble teljes szépségápolási ágának értékesítése nem csökkent, összességében pedig növekedtek az eladásai.

Andre Schulten pénzügyi igazgató úgy látja, hogy a következő hónapokban megfordulhat a trend, és emelkedhet az értékesítési volumen – számolt be a CNBC.

Az óriásvállalat az első pénzügyi negyedévéről korábban meglepően pozitív számokat közölt, a profitja meghaladta a várakozásokat.

Radioaktív szennyeződés ért egy munkást a fukusimai atomerőműnél

A fukusimai atomerőműnél 2011-ben történt atomkatasztrófa. Augusztusban kezdték meg az erőmű hűtővizének tengerbe engedését.