A Google bejelentette, hogy egymilliárd dollárt (352,7 milliárd forint) fektet be egy új adatközpontba az Egyesült Királyságban, hogy kielégítse az országban az internetszolgáltatások iránti növekvő keresletet. A Londontól északra fekvő kisvárosban, a több mint 8500 lakosú Waltham Crossban található létesítmény építése már megkezdődött, azt viszont nem árulta el a vállalat, hogy mikor fejezik be.

06 October 2023, Hesse, Hanau: A Google sign stands in front of the building on the sidelines of the opening of the new Google Cloud data center. The data center, which is to be operated climate-neutrally in large areas, will provide storage and cloud services for Google Cloud commercial customers. (to dpa "Google opens first own cloud data center in Germany") Photo: Arne Dedert/dpa (Photo by ARNE DEDERT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
A Google több európai országban is épített már adatközpontot, az Egyesült Királyságban ez lesz az első.
Fotó: Arne Dedert / DPA / AFP

A vállalat pénzügyi igazgatója, Ruth Porat szerint az új adatközpont segít kielégíteni a mesterséges intelligencia és a felhőszolgáltatások iránti növekvő keresletet, valamint számítási kapacitást biztosít a brit vállalkozásoknak, miközben munkahelyeket teremt. A létesítménynek a Gmail, a Google Cloud, a térkép, a kereső és a Google Workspace zökkenőmentes üzemeltetésében is fontos szerepe lesz.

A cég egyben azt is közölte, hogy a szigetországban lévő épületeit megújuló energiával fogja üzemeltetni. A Google bejelentése egybeesett Jeremy Hunt brit pénzügyminiszter davosi útjával, ahol Hunt London technológiai ambícióiról beszélt, és az ágazatot mint potenciális növekedési területet emelte ki. A politikus a Bloombergnek adott interjújában azt mondta, hogy a beruházás a Nagy-Britanniába vetett bizalom  jele.

A tárcavezető szerint a szigetország a világ egyik nagy technológiai központjává lett. Hunt igyekszik felpörgetni az Egyesült Királyság lassú beruházási szintjét a fellendítése érdekében az ősszel esedékes általános választások előtt, így a kormánynak kapóra jött a technológiai óriás bejelentése, bár a kabinet népszerűsége ettől aligha növekedhet a következő hetekben.

A projektet a brit miniszterelnök is üdvözölte, szerinte a cég az építkezéssel bizalmat szavazott az Egyesült Királyságnak. A Google szerint az új adatközpont az első lesz az Egyesült Királyságban. A vállalat további európai adatközpontjai Hollandiában, Dániában, Finnországban, Belgiumban és Írországban találhatók, az utóbbiban van az európai központja is. A vállalat több mint hétezer embert foglalkoztat Nagy-Britanniában.

Azt viszont nem tudni, hogy a létesítmény hány munkahelyet teremthet.

A technológiai óriás a brit terjeszkedéssel ellentétben világszerte leépítéseket hajt végre, a Google tavaly januárban a globális munkavállalói állomány 6 százalékát érintő, 12 ezer fős leépítést jelentett be, június elején pedig a Waze térképes alkalmazásnál szüntetett meg álláshelyeket. Sundar Pichaiu egy belső, a dolgozóknak küldött üzenete szerint a cégnél idén is elbocsátásokra lehet számítani.

Elárulta a Google, mire kerestek rá 2023-ban a magyarok

A Google keresőóriás minden évben nyilvánossá teszi, hogy az adott esztendőben milyen eseményekre, személyekre, fogalmakra kerestek rá a felhasználók, bemutatva ezzel az adott időszak legnépszerűbb témáit, illetve a legfontosabb változásokat az előző évi trendekhez képest. Azahriah, az atlétikai világbajnokság, Suhajda Szilárd és Szoboszlai Dominik is sokakat érdekelt, de vannak meglepetések is. A Google kategóriánként állította össze a toplistát.