Oliver Bate, az Allianz vezérigazgatója a Davosban rendezett Világgazdasági Fórumon meglehetősen kritikus véleményt fogalmazott meg: szerinte politikusok mindent meg akarnak menteni a világon, csak az embereket felejtik el. Mindezt azzal támasztotta alá, hogy világszerte boldogtalan szavazókkal találkozik.

Deutsche Telekom's Digital X conference
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Bate Davosban úgy fogalmazott, hogy „nagyon nehéz elmagyarázni a lakosságnak, hogy a vonatok nem járnak időben, az iskolák nem működnek, de mi megpróbáljuk megmenteni Szíriát, Afrikát, a világot” – írja a Mandiner. A Világgazdasági Fórumon 120 ország közel 2800 vezetője vitatta meg a legégetőbb, a világ polgárait leginkább érintő témákat, mint például a klímaváltozás, a mesterséges intelligencia vagy a vírusjárvány.

Mindent megmentünk, kivéve azokat az embereket, akik minden nap dolgoznak

– nyilatkozta Bate.

„A hivatalos álláspont szerint nem kell aggódni a klímaváltozás miatt, nem kell aggódni az miatt, nem kell aggódni Putyin miatt, majd a vezetők minden kontrollálnak. Ezt mondják, de nincs így” – mondta Oliver Bate, az Allianz vezérigazgatója a politikai prioritások meghatározásáról.

Ezt jól tükrözi, hogy jelenleg a német kormány népszerűsége eközben történelmi mélységben jár. Bár megszavazták az idei német költségvetés finanszírozási tervét az alsóház törvényhozói, melyben ugyan ismét életbe léptetik az öt évvel ezelőtt felfüggesztett kölcsönfelvételi limitet, Olaf Scholz német kancellár ennek ellenére kiemelte, hogy amennyiben kiemelt projektjeinek, például Ukrajna támogatásának pénzügyi háttere veszélybe kerül, ismét felfüggeszthetik a plafont, hogy eleget tudjanak tenni vállalásaiknak.