Akkora mértékben zsugorodott a nagy-britanniai kiskereskedelmi forgalom decemberben, amire három éve nem volt példa – derült ki a péntek reggel publikált hivatalos adatokból. A fogyasztás csökkenése visszahúzza az egész gazdaság teljesítményét.

A woman shops for food at a Waitrose supermarket in London on December 29, 2021. British inflation has rocketed to its highest level for more than 10 years on broad-based price gains, data showed earlier this month. (Photo by Hollie Adams / AFP)
brit kiskereskedelem
Az ünnepi szezon húzóhónapjában zuhant a brit kiskereskedelem forgalma.
Fotó: AFP

A brit statisztikai hivatal közlése szerint a kiskereskedelmi forgalom 3,2 százalékkal csökkent novemberről decemberre. A zsugorodás mértéke meghaladta a 0,5 százalékos visszaesésre vonatkozó piaci várakozásokat, továbbá az előző havi 1,4 százalékos növekedést.

A kiskereskedelmi eladások utoljára 2021 januárjában estek akkorát havi szinten, mint most decemberben. 

A hivatal ezt azzal magyarázza, hogy a fogyasztók a karácsonyi ajándékokat, de még az élelmiszereket is főképp novemberben vásárolták meg, amikor az eladások 1,4 százalékkal nőttek havi szinten.

A nem élelmiszerboltok forgalma 3,9 százalékkal esett. Az áruházak (mínusz 7,1 százalék), a háztartási cikkeket árusító üzletek (mínusz 3,0 százalék), a ruházati boltok (mínusz 1,5 százalék) és az egyéb nem élelmiszerüzletek (mínusz 4,5 százalék) eladásai mind csökkentek.

Az élelmiszer jellegű 3,1 százalékkal, a nem bolti kiskereskedelem pedig 2,1 százalékkal csökkent, elsősorban a decemberben felgyorsult hatására. Az üzemanyagok eladásai pedig 1,9 százalékkal csökkentek.

Éves összehasonlításban a kereskedelem 2,4 százalékkal csökkent decemberben, ami elmaradt az 1,1 százalékos növekedésre vonatkozó piaci konszenzustól.

A 2023-as teljes évet figyelembe véve a kiskereskedelmi forgalom 2,8 százalékkal csökkent, ez 2018 óta a legalacsonyabb szint.

 

„A megélhetési válság és a kamatlábak erőteljes emelkedése továbbra is lefelé nyomja a reáljövedelmeket és a fogyasztói kiadásokat” 
– nyilatkozta Alex Kerr, a Capital Economics tanácsadó cég közgazdásza a Reutersnek.

Állandósult a recessziós veszély

A brit gazdaság hónapok óta a környékén mozog. Recesszióról akkor beszélünk, ha két egymást követő negyedévben zsugorodik a gazdaság. A harmadik negyedévben ez megtörtént, akkor 0,1 százalékkal csökkent a A friss kiskereskedelmi adat várhatóan 0,04 százalékponttal húzza le a gazdaság negyedik negyedéves teljesítményét, ami akár negatívba taszíthatja a negyedéves bruttó hazai terméket. Ezzel pedig bekövetkezhet a recesszió.

Nagy-Britanniában választásokat tartanak egy éven belül. A recesszió pedig még a jelenlegnél is népszerűtlenebbé teheti a konzervatív kormányt.

A briteket is elérte a vállalati csődhullám, 25 ezer cég ment tönkre tavaly

A magas kamatok, a megugró infláció és az emelkedő energiaárak nyomán több mint 25 ezer brit cég dőlt be a tavaly. Az elemzők azonban optimisták: a brit jegybank minden bizonnyal még az idén elkezdeni csökkenteni az alapkamatot, így fellegezhetnek majd a cégek is.