Véget ér az Air France-KLM és a CMA CGM légi szállítási együttműködésről szóló megállapodása, mivel egyes piacok szabályai megakadályozták az összefonódás előnyeinek kiaknázását – közölte kedden mind a két vállalkozás különálló közleményekben.

A tengeri szállítmányozással foglalkozó CMA CGM és az Air France együttműködése március végén zárul le a cégek szerint, alig több mint egy évvel a 2022-ben bejelentett megállapodás után. Az ügyletre a francia állam vezette, koronavírus-járvány miatti mentőcsomag keretében került sor, melynek eredményeként a Saade család birtokában lévő hajózási vállalat részvényessé vált az Air France-KLM-ben.

(FILES) The "CMA CGM Palais Royal", the world's largest container's ship powered by natural gas, sails in the bay of Marseille, southern France, on December 14, 2023. Ships belonging to CMA-CGM have returned to the Red Sea following attacks by Houthi rebels in Yemen, and those belonging to Maersk will do the same, the two shipping giants said on December 27, 2023. (Photo by Christophe SIMON / AFP)
A tengeri szállítmányozással foglalkozó CMA CGM és az Air France együttműködése március végén zárul le.
Fotó:  Christophe Simon / AFP

A járványt követően összegubancolódott ellátási láncok árnyékában ugyanis a CMA CGM igyekezett a szállítmányozás más területeire is betörni. A keddi tájékoztatás szerint a vállalat továbbra is az Air France-KLM részvényese marad, de módosítják a részvények eladási tilalmát, amely ezentúl 2025 februárjáig tart majd. A hajózási vállalat továbbá megválik igazgatótanácsi posztjától a légitársaságban – írja a Bloomberg.

Az együttműködés bejelentésekor a két társaság teherszállító repülőinek közös működtetését tíz évre képzelték el, ennek keretében a közös flotta tíz repülőből állt, ehhez további egy tucat gépet rendeltek.

A légi szállítás iránti kereslet rendkívüli mértékben fellendült a járvány időszaka alatt az online rendelések felfutása miatt, amit azonban tavaly a növekedés leállása követett. A Vörös-tengeren való hajózást ellehetetlenítő húszi támadások miatt azonban ismét fellendülhet az igény a légi szállítások iránt.