Cégvilág

Bizarr válaszokat ad a Google mesterséges intelligenciát használó keresője

Obama muszlim, a sajt ragasztóval marad a pizzán, érdemes naponta enni egy kavicsot, az ejtőernyő nem működik. A Google mesterséges intelligenciája válaszait nem mindig érdemes megfogadni.

A Google úgy gondolta, hogy keresőmotorját mesterséges intelligencia segítségével fogja feldobni, méghozzá nem is akárhogyan, a csetbotok által használt nagy nyelvi modelleket (LLM) felhasználva.

Bangkok,,Thailand,-,October,14,,2015,Man,Using,Laptop,Browsing, Google
A Google keresője egyre kevésbé használható / Fotó: Shutterstock

A keresések tetején így már egyre többször jelenik meg az MI által készített összefoglaló, ám a hírhedten megbízhatatlan technológia által adott válaszok kifejezetten bizarra sikerültek, ugyanis az 

forrásként előszeretettel használ akár viccoldalakat és közösségi oldalakon megjelent bolondozásokat is.

A Google-ön nevet az internet

A közösségi médiában terjengő példák szerint a szerencsére Magyarországon még nem bevezetett összefoglalók alapján a Google olyan jó tanácsokkal látja el a keresője használóit, hogy egyenek naponta egy kis kavicsot, nem mérgező ragasztóval erősítsék a pizza tetejére a sajtot vagy épp hogy repülőből kiugorva az ejtőernyő pont ugyanannyit ér mint egy hátizsák, vagy éppen hogy az amerikai hatóságok döntése értelmében minden fehér folyadékot nevezhetünk tejnek.

Az MI-összefoglalók olyan összeesküvés-elméleteket is terjesztenek, mely szerint Barack Obama volt amerikai elnök muszlim vallású, de vannak kifejezetten veszélyes válaszok is, például a mosógép tisztítására adott javaslatot használva mérgező klórgázt fejlesztenénk

A Google valószínűleg egyáltalán nem foglalkozott a hibakereséssel, mielőtt a tengerentúlon élesítette a szolgáltatást.

Mint arra a The Verge rámutat, a Google a mesterséges intelligenciában látja a keresés jövőjét, ám ez a szolgáltatás egyelőre inkább csak azt bizonyítja, hogy a cég ezt akkor is erőlteti, ha az még nem áll készen a rivaldafényre.

Jelenlegi formájában ez a szolgáltatás egész biztosan nem segíti a Google keresőjének használatát, ahogy a Microsoft kémprogramjának sem örültek a felhasználók.

 

Google mesterséges keresés intelligencia
Kapcsolódó cikkek