közmunkaprogram

Brüsszeli figyelmeztetést kapott a magyar kormány

Közzétette az uniós tagállamok számára készített országspecifikus gazdaságpolitikai ajánlásait szerdán az Európai Bizottság, amely Magyarország esetében öt ajánlást fogalmazott meg. Brüsszelnek többek között nem tetszik a magyar közmunkaprogram, és a szektorspecifikus adó sem.

Orbán: Minden, a miénktől eltérő politika a szakadék felé vezet

Orbán Viktor a Metropolnak adott interjújában elmondta: 2012-ben a „Start-munka” programban résztvevők számát 2-300 ezerre viszik fel. Ma közel 600 ezer ember kap jövedelempótló támogatást, nekik kínál majd a kormány fizetéssel járó Start-munkát. Jövőre qarra is vállalkozik a kormány, hogy kiterjessze a munkát és családokat támogató adórendszert – nyilatkozta a miniszterelnök. Az egykulcsos adó „valószínűleg” kétharmados törvény lesz.

A közmunkaprogram "szegénységi csapda" lehet százezreknek

A munkapiac számos kritikus pontját érinti a napokban nyilvánosságra hozott Magyar Munka Terv, és a korábbi időszakoktól eltérően alapos stratégiát dolgoz ki - mondta el a Gazdasági Rádió kérdésére csütörtökön Cseres-Gergely Zsombor, az MTA Közgazdaságtudományi Intézet tudományos munkatársa és a Budapest Intézet partnere. Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy a létező kutatási eredmények alapján a közmunkában való részvétel nem növeli, hanem csökkenti a munkavállalási esélyeket. Azt pedig egyelőre nem tudni, tud-e más lenni az új közfoglalkoztatási rendszer ebből a szempontból.

Így vonna be százezreket a munkába a kormány

Ma tárgyalja a parlament a Pintér Sándor által nemrégiben benyújtott javaslatot a közmunkák új rendszeréről. A belügyminiszter indítványa – és többek közt Orbán Viktor korábbi nyilatkozatai – szerint a kormány potenciálisan „százezreket” vonna be a közfoglalkoztatásba, elsősorban azzal, hogy gyökeresen átalakítaná a segélyezési rendszert.

Jövőre ötmilliárd forintot pumpálnak a Nemzeti Eszközkezelőbe

A Nemzeti Eszközkezelő valószínűleg az MFB egyik leány társaságaként működik majd, amelynek finanszírozására ötmilliárd forintot irányzott elő a kormánya a 2012-re - közölte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az fn.hu-nak adott interjúban pénteken.

Matolcsy: szűkülő támogatások

A 2014-ig életre hívandó háromszázezer új munkahely legalább fele a közmunkaprogramokból származik, mintegy ötvenezer fős javulás pedig a fehéredésből fakadhat – szögezte le a tegnapi kormányülés utáni tájékoztatón Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.
Világgazdaság Piactér