nyereségadó

Kétélű fegyver a minimumadó, Magyarországnak is fájhat

A Biden-adminisztráció egy globális minimumadó bevezetéséért lobbizik. Ha ez megvalósul az, Magyarország tőkevonzó-képességét is ronthatja, valamint a legjobb adózási gyakorlatokat is ellehetetlenítheti – állítják a szakértők.

Újabb érvágás az energiacégeknél

Újabb nyereségelvonás vár a hazai energiacégekre, amelyeknek csak akkor kell összesen 50 százaléknyi nyereségadót fizetniük, ha nem élnek az új szabályozás kínálta, adóalap-csökkentő beruházási lehetőséggel. Van társaság, amelynek tulajdonosai tavaly minden nyereséget kivettek, ezek most rosszabbul járnak, mások viszont már 2011-ben is veszteségesek voltak. Összesen 40 milliárd forintot vár az érintett társaságok eredményére vetített adók 50 százalékra történő emelésétől, de ebből 15,5 százalékot elenged, ha az annak megfelelő részt az érintett társaság beruházásra fordítja. A még az előző kormány által ideiglenesen bevezetett Robin Hood adó kisebb tevékenységi körre vonatkozott annál, mint amekkorára a mostaninál a kormány által már állandósított és most megnövelendő adó vonatkozik.

"Megfeji" Kína a külföldi befektetőket

Az elért nyerség után tíz százalékos adó kivetését tervezi a kínai központi vezetés a belföldi értékpapír piacokon kereskedő külföldi cégekre - értesült a caixin.com pénzügyi és gazdasági hírportál.

Ezermilliárd forint adótól estünk el az uniós kötelezettség miatt

Ezermilliárd forintnyi adóbevételtől esett el a magyar büdzsé csak a társasági adó terén az utóbbi öt évben az uniós jogszabály-harmonizációs kötelezettségek miatt – vélekedett a szervezet tegnapi adókonferenciáján Herich György, a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesületének elnöke.

Nyereségadó megosztással

Az első fél évben 50, a másodikban 250 millió forint a nyereségadó kedvezményes kulcsának határa.
Világgazdaság Piactér