Tartós befektetési számla

Kerülik a kamatadót a hazai befektetők

Csaknem 20 százalékkal gyarapodtak tavaly novem­ber végéig a tartós befektetési számlák. A brókercégeknél bő egymillió forinttal nagyobb az átlagos egyenleg, mint a bankoknál.

Változnak a TBSZ-hosszabbítás szabályai

Fontos változás jön az év végén a tartós befektetéseknél. A 2012-ben indított számlákat úgy is tovább lehet vinni újabb gyűjtőév nélkül, hogy az ügyfél kiveszi a pénze egy részét.

Tartós számlán 866 milliárd forintunk

Tavaly mintegy 200 milliárd forinttal, csaknem 900 milliárdra nőtt a magánszemélyek hosszú távú megtakarítási számlákon gyűjtött vagyona. Ez több, mint az államhoz került nyugdíjpénztári vagyon negyede, és gyorsulva gyarapodik az így megtakarított összeg.

"Lecsaptak" az új megtakarítási módszerre a magyarok

Az év végéhez közeledve most már egyértelműen elmondható, hogy az idén indult tbsz beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hiszen több tízezren éltek a lehetőséggel, és nyitottak tartós befektetési számlát – összegezte a tapasztalatokat Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója.

Tudjon meg többet az öngondoskodásról: Tbsz, tbsz, tbsz

Jelentős mértékben javult a magyar lakosság megtakarítási rátája az elmúlt két évben, ám a pénzügyi tudatosság terén még számottevő lemaradásban van Magyarország a Concorde szakértője szerint. A pénzügyi szolgáltatók lakossági ügyfeleinek egyelőre csak kis aránya van tisztában a rugalmas befektetési eszközök, például a 2010-es év újdonsága, a tartós befektetési szerződés előnyeivel.

Elkerülhető-e az időskori elszegényedés? A jelenlegi nyugdíjrendszer fenntarthatatlan

A demográfiai adatok alapján belátható időn belül nem lesz fenntartható a felosztó-kirovó nyugdíjrendszer - állítják a CIB Bank szakértői. A nyugdíjak reálértékének csökkenése pedig időskori elszegényedéssel fenyeget. Az egyetlen kiút ebből az öngondoskodás lehet, amelynek egyes formáit államilag is támogatják.

Mindenkinek megéri a tartós befektetési számla!

Két hónapon belül véget ér a hosszú távú megtakarításokra ösztönző tartós befektetési számlák (tbsz) első felhalmozási időszaka. Bár ez a konstrukció mindenki számára elérhető, a tapasztalatok azt mutatják, hogy elsősorban a már hosszabb ideje tőzsdézők élnek a számlanyitás lehetőségével.

Ki húzhat hasznot a magánnyugdíj-pénztárak megtizedeléséből?

A tartós befektetési számla (tbsz), a nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz) s az önkéntes nyugdíjpénztárak (az úgynevezett harmadik pillér) húzhatnak hasznot abból, ha megtizedelődik a magánnyugdíjpénztárakban lévő vagyon, a beléjük vetett bizalom.

A tartós betétek iránt érdeklődnek

Az egyes hitelintézetek beszámolói szerint a vártnál jóval nagyobb érdeklődés mutatkozik az év eleje óta elérhető tartós befektetési számla (tbsz) iránt.
Világgazdaság Piactér