Pénz- és tőkepiac

Tartós számlán 866 milliárd forintunk

Tavaly mintegy 200 milliárd forinttal, csaknem 900 milliárdra nőtt a magánszemélyek hosszú távú megtakarítási számlákon gyűjtött vagyona. Ez több, mint az államhoz került nyugdíjpénztári vagyon negyede, és gyorsulva gyarapodik az így megtakarított összeg.

Hat év alatt legalább 866 milliárd forintot halmozott fel hosszú távú megtakarításként a lakosság. Az előző év végén a 141 ezer nyugdíj-előtakarékossági számlán (nyesz) 387 milliárd forint, a 129 ezer tartós befektetési számlán (tbsz) 479 milliárd gyűlt össze a nyolc legnagyobb banknál. Ez a magánnyugdíjpénztárak által az államnak átutalt összeg 28 százalékával egyenlő. Tavaly 14,6 ezer nyugdíj-előtakarékossági és 37 ezer új tartós befektetési számlát nyitottak. A nyugdíjszámlákon kezelt 58 milliárd, a tartós befektetési számlákon lévő 139 milliárd forinttal gyarapodott. Feltételezve, hogy a K&H Banknál a harmadik negyedévben hárommilliárd forint feletti összeggel gyarapodtak a hosszú távú megtakarítások, 2011-ben legalább 200 milliárddal nőtt a nyolc banknál gyűjtött összeg.

Az OTP Bank a hosszú távú megtakarítási számlák piacának legnagyobb szereplője. A hitelintézetnél az előző évben 7,5 ezer nyeszt és 8,3 ezer tbsz-t nyitottak. A nyugdíjszámlákon lévő vagyon 25 milliárd forinttal, 137 milliárdra, a tartós befektetési számlákon kezelt 29 milliárddal, 100 milliárdra nőtt. A piac második legnagyobb szereplőjénél, az Erste Banknál tavaly ötmilliárd forinttal, 107 milliárdra nőtt a nyugdíj- és 22 milliárddal, 100 milliárdra a tartós befektetési számlákon kezelt vagyon. Ezt a gyarapodást felülmúlja a K&H Bank, ahol januártól szeptemberig 14 milliárd forinttal bővült a nyugdíj- és 16 milliárddal a tartós befektetési számlákon gyűlő pénz.

A kisebb szereplők közül az MKB Banknál 25, az UniCredit Banknál és a Raiffeisen Banknál 20-20, a CIB Banknál 14, a Budapest Banknál hétmilliárd forinttal nőtt az állomány. Nyugdíj-előtakarékossági számlákat 2006 eleje óta, tartós befektetési számlákat két éve lehet használni. A nyeszen elhelyezett összeg után kedvezmény jár a személyi jövedelemadóból, és mindkét hozama bizonyos idő után mentesül az árfolyamnyereség- és kamatadó alól. A nyugdíjszámlák nagyon hamar népszerűvé váltak: már 2007 végére több mint 50 ezret nyitottak, melyeken mintegy 70 milliárd forint vagyont halmoztak fel.

A tbsz-ek száma és a rajtuk gyűjtött összeg két év alatt megközelítette a nyugdíjszámlákhoz kapcsolódó értékeket. Tavaly pedig már sokkal gyorsabban szaporodtak és gyarapodtak a nyugdíjszámláknál. A hitelintézetek azt javasolják a takarékoskodóknak, hogy befektetéseik kiválasztása előtt gondolják át céljaikat, és ezzel összhangban határozzák meg megtakarításaik időtartamát és a vállalt kockázat nagyságát. Ennek alapján már könnyebb kiválasztani a megfelelő befektetéseket. A nyugdíjaskorukra takarékoskodóknak azt tanácsolják, ha a nyugdíjba vonulás időpontja még távoli, akkor érdemes magasabb kockázatú és várható hozamú befektetést választani, a nyugdíjkorhatárhoz közeledve viszont ajánlatos mérsékelni a számlán lévő befektetési portfólió kockázatát.

Nyugdíj-előtakarékossági számla

A nyugdíj-előtakarékossági számlát 5000 forinttal lehet nyitni, és arra az Európai Gazdasági Térségben kibocsátott értékpapírok – jelzáloglevelek, állampapírok, befektetési jegyek, illetve részvények – és banki betétek helyezhetők el. A számla segítségével a nyugdíjára gyűjtő maga döntheti el, megtakarításait milyen eszközökbe fekteti, és a piaci helyzetnek megfelelően átcsoportosíthatja azokat.

A számlára befizetett összeg korábban 30, jelenleg 20 százaléka, de legfeljebb 100 ezer forint adójóváírás kérhető a személyi jövedelemadóból. Aki 2020 előtt tölti be az öregségi nyugdíjkorhatárt, annak még nagyobb, akár 130 ezer forint értékű kedvezmény jár ezen a címen. Ráadásul a nyugdíjba vonulás és a nyesz legalább három éve tartó vezetése után a számlán elért hozam mentes a kamat- és árfolyamnyereség-adó megfizetése alól is. A számlán lévő összeget a elérésekor lehet felvenni. Korábbi felvétel estén a kedvezményeket részben vagy egészben vissza kell fizetni.


A számlára befizetett összeg korábban 30, jelenleg 20 százaléka, de legfeljebb 100 ezer forint adójóváírás kérhető a személyi jövedelemadóból. Aki 2020 előtt tölti be az öregségi nyugdíjkorhatárt, annak még nagyobb, akár 130 ezer forint értékű kedvezmény jár ezen a címen. Ráadásul a nyugdíjba vonulás és a nyesz legalább három éve tartó vezetése után a számlán elért hozam mentes a kamat- és árfolyamnyereség-adó megfizetése alól is. A számlán lévő összeget a nyugdíjkorhatár elérésekor lehet felvenni. Korábbi felvétel estén a kedvezményeket részben vagy egészben vissza kell fizetni. Tartós befektetési számla Tartós befektetési számlát 25000 forint befizetésével lehet nyitni. A szerződéssel kétféle számla nyitható: az egyiken lekötött forintbetét helyezhető el, míg a másikon forintalapú értékpapír típusú befektetések tarthatók. A két számlatípus között nincs átjárhatóság, de megnyithatjuk egyszerre mindkét fajta számlát. A szerződés időtartama két részre bontható. A tartós befektetési számlára befizetés csak a nyitás évében – a felhalmozási időszakban – teljesíthető. Annak lejárta után indul a lekötési időszak, melynek hossza három vagy öt naptári év lehet.

A hároméves lekötési időszak végén, ha a szerződést nem hosszabbítjuk meg, 10 százalékos kedvezményes adót kell fizetni a teljes befektetésen elért hozam után. Ha érintetlenül hagyjuk a számlán a megtakarítási összeget az ötéves lekötési időszak végéig, a befektetések hozama kamat- és árfolyamnyereségadó-mentes. A lekötési időszak alatt a számlára befizetés nem teljesíthető, értéke csak a kamatok vagy a hozamok jóváírásával növelhető. -->

Erste MKB Tartós befektetési számla megtakarítás lakosság CIB
Kapcsolódó cikkek