Pénz- és tőkepiac

"Lecsaptak" az új megtakarítási módszerre a magyarok

Az év végéhez közeledve most már egyértelműen elmondható, hogy az idén indult tbsz beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hiszen több tízezren éltek a lehetőséggel, és nyitottak tartós befektetési számlát – összegezte a tapasztalatokat Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója.

A K&H Alapkezelő szakértői szerint a tbsz jelentősége abban rejlik, hogy a felhalmozási évet követő harmadik lekötési év után a fizetendő kamatadó már csak 10 százalék, az ötödik év után pedig egyáltalán nem kell kamatadót fizetni, miközben a számlán tartott összeget tetszőlegesen lehet felhasználni befektetési eszközök - kötvények, részvények vagy befektetési jegyek – vásárlására.

Az első év tapasztalatai azt mutatják, hogy az ügyfelek ezek közül a lehetőségek közül leginkább a befektetési alapokat részesítették előnyben, hiszen a tbsz értékpapír számlán elhelyezett megtakarítások döntő részét, mintegy 88 százalékát befektetési alapokban helyezték el. Ez természetesen nem véletlen, hiszen a pénzintézet szerint a 3-5 évre elhelyezett megtakarításoknál így érhető el biztonságosan a legnagyobb hozam.

Ezzel párhuzamosan a nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz) is egyre népszerűbb lett: idén közel annyi megtakarítást helyeztek el nyesz számlán a K&H ügyfelei, mint amennyit a nyesz indulása óta eltelt 4 év alatt.

nyugdíj-előtakarékossági számla nyesz K&H Alapkezelő Tartós befektetési számla befektetési alap TBSZ
Kapcsolódó cikkek