Energia

Csökkenő rezsi és csökkenő függőség vár a magyar fogyasztókra

Radikális átalakulás megy végbe az energiaszektorban.

Radikális, és egyre gyorsuló átalakulás megy végbe az energiaszektorban, ami a hazai energiapolitikát is kihívások elé állítja.

A gyors változások mellett a legfontosabb célok változatlanok, folyamatos, megbízható és megfizethető energiát kell biztosítanunk a fogyasztók számára

– mondta Kádár Andrea Beatrix az Innovációs és Technológiai Minisztérium energetikáért felelős helyettes államtitkára a Világgazdaság Energiastratégia 2018 című konferenciáján.

A tiszta energiába történő átmenetet segítik az integrált tervezési módszerek. A nemzeti energiastratégia a magyar fogyasztót helyezi a fókuszba, a legfontosabb szakpolitikai feladatok pedig

  • az energiaellátás biztonságának megerősítése,
  • az energiaszektor klímabarát átalakítása,
  • valamint az energetikai innovációkban és a klímaváltozásban rejlő gazdasági fejlesztési lehetőségek kihasználása.
  • Támogatni kell továbbá a fogyasztó független, energiatermelő tevékenységét. Ezekhez szükség van arra is, hogy az energia- és klímapolitika szorosan együttműködjön. A helyettes államtitkár elmondása szerint

    a hazai kitermelés a fogyasztási igényeknek jelenleg nagyjából a 15-20 százalékát fedezi, a cél, hogy ennek részaránya növekedjen, és ezzel párhuzamosan egyre kisebb legyen Magyarország energia-importigénye.

    Az is fontos cél, hogy az ország energiatermelési portfóliója több lábon álljon, létrejöjjön egy változatos hazai áramtermelési energiamix.

    Kádár Andrea Beatrix, az ITM energetikáért felelős helyettes államtitkára
    Fotó: Kallus György

    Szintén nagy kihívás a szektor számára a klímabarát átalakulás, ehhez fel kell térképeznie az energia-megtakarítás lehetőségeit, törekednie kell az energiahatékonyságra, hasznosítani kell a megújuló energiát, továbbá szükség van a közlekedés zöldítésére és a nukleáris energia hasznosítására.

    Az egyik legnagyobb fejtörést és kihívást a megújuló energiaforrások hazai rendszerbe történő integrációja jelenti.

    Ehhez ugyanis nagymértékű hálózatfejlesztésre lesz szükség, ami csak digitalizációval és okoseszközökkel valósítható meg hatékonyan. Komoly hazai fejlesztések kezdődtek Magyarországon, egyre több lakossági napelem-rendszer kiépítéséhez érkeznek engedélykérések, ezek száma az elmúlt néhány évben megnégyszereződött.

    Jelentős és dinamikusan növekvő villamosenergia-többletre lesz szükség az elektromobilitás fejlődése és az elektromos autók terjedése miatt. A járműgyártás jövője kétségtelenül ebbe az irányba mutat, és Magyarország fontos szerepet kíván betölteni a modern járművek fejlesztésében is.

    A fogyasztók kilépnek a passzív szerepkörből, és megjelennek a termelő-fogyasztók. Erősödnek majd választási lehetőségeik, jelentősen csökken függősége a szolgáltatóktól, és alacsony lesz a rezsije.

    Szintén nagy kihívást jelent a szektor számára , hogy olyan új eszközöket biztosítson, amelyek nagy mennyiségű energia tárolására alkalmasak. Továbbá fel kell készíteni a villamosenergia-rendszert a decentralizált működésre, és az időjárástól függő változó teljesítményekre. Összességében magas hozzáadott értékű, innovatív és exportképes üzleti és technológiai megoldásokra van szükség ahhoz, hogy Magyarország megvalósíthassa energetikai stratégiáját.

    Az Energiastratégia 2018 című konferenciáról készült tudósításokat itt találja.

     

    VG-konferencia Energiastratégia 2018 Kádár Andrea Beatrix
    Kapcsolódó cikkek