Energia

Tovább javult Magyarország áramellátása

Hétfőtől új távvezetékeket kapcsoltak be a szlovák-magyar határon, amivel a korábbi kétszeresére nőtt a két ország közötti áramszállítás kapacitása.

A Gönyű-Bős-Nagygyőröd, valamint Sajóivánka és Rimaszombat között megépült határkeresztező távvezetékek egyenként 400 kilovoltos összeköttetést biztosítanak észak-déli irányban. Az előbbi 750 méteres szakasz megépítése 4,2 milliárd forintba került, utóbbi 23,2 km-es vezetékszakaszé 8,8 milliárdba. Az ezeken átfolyó villamosenergia-kereskedelem révén biztosabb lesz Magyarország áramellátása – olvasható a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), illetve a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zártkörűen Működő Részvénytársaság (MAVIR ZRt.) közleményeiben.

A vezetékek építésének előkészítése tíz éve kezdődött, azokon keresztül hétfőn indult meg az áramkereskedelem. A projekt elősegíti a megújuló forrásokból termelt villamos energia észak-déli irányú áramlását, és fontos szerepe van az európai integrált villamosenergia-piac kialakításában is — értékelte a fejlesztést a MEKH elnöke. Az új vezetékek, amellett, hogy növelik a szlovák, illetve a magyar áramellátás biztonságát, egyúttal mindkét hálózaton nagy mértékben csökkentik majd a kritikus terheltség kockázatát, az európai villamosenergia-rendszer üzembiztonságáhozis hozzájárulnak.

Fotó: Mavir

Horváth Péter János hangsúlyozta:

Magyarország villamosenergia-igényének mintegy 30 százalékát importból fedezi, am jelentős mértékben Szlovákia irányából érkezik. A határkeresztező kapacitások szűkössége növelheti az áram árát, ezért is kiemelten fontosak az új szlovák-magyar határkeresztező távvezetékek.

A MEKH közleményében emlékeztetett, hogy 2017 januárjában részben a szűkös határkeresztező kapacitások eredményezték azt a rendkívüli helyzetet, amikor a magyar árampiacon időszakosan kialakult árak többszörösen meghaladták a szokásos hazai, sőt a nyugat-európai áramárakat is. A magyar-szlovák határkeresztező kapacitások megduplázásával csökkenthető a hasonló kockázatos helyzetek kialakulása.

áram villamosenergia-ellátás Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH)
Kapcsolódó cikkek