Most először létesül egy olyan gyorsneutronos reaktorral működő atomerőmű, amellyel a zárt nukleáris üzemanyagciklust megvalósító létesítmények egy telephelyre kerülnek 

– olvasható a Roszatom közleményében. Az atomerőmű működése során a gyorsneutronos reaktorban keletkező kiégett üzemanyagot ugyanis feldolgozzák, így a rendszer fokozatosan önellátóvá válhat. Ennek megfelelően tartozik majd hozzá egy a kiégett fűtőelemek újrafeldolgozására szolgáló létesítmény, és egy üzemanyagot gyártó egység. A Breszt -OD-300 nevű gyorsneutronos atomerőmű reaktora ólomhűtésű.  

Fotó: Sóki Tamás / MTI

A beruházás a TVEL orosz nukleáris üzemanyaggyártó vállalathoz tartozó Szibériai Vegyi Kombinát telephelyén zajlik. 

A munka azzal lépett most új szakaszába, hogy elkészült a 300 megawattos blokk alaplemezének beton alapja. 

Ez az alaplemez sokkal szilárdabb, mint a hagyományos termikus neutronos atomerőműveké. A terepszint alatt 6,4 méterre lévő, 90-szer 82 méteres alaplemez 2,5 méter vastag és kilenc különálló egységből áll. Az építéséhez csaknem 19 ezer köbméter betonra vont szükség, továbbá 4,3 ezer tonna betonacélra. A  kivitelező az orosz Titan-2 vállalat volt, amely azóta már a határoló falakat építi. 

A reaktor kifejezetten az ehhez a létesítményhez kifejlesztett vegyes urán-plutónium (nitrid) üzemanyaggal működik majd, ezt tartják az optimálisnak az ilyen gyorsneutronos reaktorok számára.