Óriásprojektbe vág a német energiaipari óriás, az RWE, amely hétfőn bejelentette, hogy együttműködési megállapodást kötött az indiai Tata Powerrel a dél-ázsiai ország szélenergia-kapacitásának fejlesztésére – írja a CNBC.

„India kiváló, eddig nem kihasznált szélerőforrásokkal rendelkezik, ami segíthet kielégíteni az ország növekvő energiaigényét” – mondta Sven Utermöhlen, az RWE tengeri szélenergiáért felelős vezérigazgatója. „Ha világos szabályok és hatékony pályázati rendszer mentén járunk el, akkor arra számítunk, hogy óriási lendületet kap az indiai tengeri szélenergia-ágazat” – tette hozzá.

Fotó: rwe.com

Indiát közel 7600 kilométernyi tengerpart veszi körbe. Az ország fejlett szárazföldi energia-hálózattal rendelkezik, ám felségvizei ebből a szempontból kiaknázatlan területnek számítanak. 2030-ig mintegy 30 gigawattnyi energiát termelő tengeri szélerőműrendszer telepítését tűzték ki célul.

Az RWE és a Tata Power közölte, hogy jelenleg műszaki felméréseket végeznek annak érdekében, hogy minél hatékonyabban tudjanak erőműveket létesíteni.

Óriásberuházásokat indít az E.ON-RWE tandem

A német energetikai óriáscégek sorra jelentik be nagyberuházásaikat a zöld átállás jegyében.

Az indiai Minisztérium szeretné, ha az ország nem fosszilis tüzelőanyagokból történő energiaellátása 2030-ra elérné az 500 gigawattot.

A célok szépen, de az ország továbbra a fosszilis üzemanyagokra támaszkodik, amik a teljes indiai energiakapacitás mintegy 59,8 százalékát teszik ki. Az ENSZ tavaly novemberi glasgow-i éghajlatváltozási konferenciáján (COP26) is elhangzott, hogy India – Kína mellett – világ legnagyobb szénfelhasználói közé tartozik. A két ázsiai ország ráadásul az utolsó pillanatban kérte a konferencián elfogadott határozat szövegének módosítását, ami szerint a szén használatának teljes megszüntetése helyett, csak a felhasználás fokozatos csökkentését vállalják. A többi résztvevő ország a kezdetben ágált a kérvény ellen, ám végül engedtek.

Csúcsra járatja szénerőműveit az RWE

Nagyon jövedelmezővé vált a szénüzletág egy bennfentes szerint.

Narenra Modi indiai miniszterelnök az Újdelhiben működő Energy and Resources Institute kutatóintézet által múlt héten szervezett Fenntartható Fejlődés Világtalálkozóján arról beszélt, hogy szilárdan hisz a fenntartható energiaforrások használatában a környezetvédelem érdekében, ám az erre való törekvéskor figyelembe kell venni az egyes országok éghajlati sajátosságait.

Szmog Indiában Fotó: Hans Lucas via AFP

„India lakosságának energiaszükséglete várhatóan közel a duplájára emelkedik a következő húsz évben. Ha megtagadjuk tőlük az energiát, azzal milliók életét vennénk el. A sikeres éghajlat-politikai intézkedésekhez megfelelő finanszírozásra van szükség, ehhez azonban a fejlett országoknak is teljesíteniük kell a pénzügyi kötelezettségüket, illetve biztosítaniuk a megfelelő technológiát” – mondta Modi.

Akkumulátorgyártó nagyhatalommá válna India

Az évtized végére minden harmadik eladott autó elektromos hajtású lenne.

India a világ egyik legszennyezettebb országának számít. A The Lancet című orvostudományi folyóirat 2020 végi tanulmánya szerint a koronavírus-járvány előtti utolsó évben, 2019-ben a szennyezett levegő 30 százalékkal több embert ölt meg, mint előtte. Abban az évben mintegy 1,67 millió ember halálát okozta a légszennyezés, ami az összes elhalálozás 18 százaléka. Az elemzés szerint a légszennyezés krónikus obstruktív tüdőbetegséget (COPD), légzőszervi gyulladásokat, tüdőrákot, szívbetegséget, stroke-ot, születési rendellenességet, cukorbetegséget, szürkehályogot okozott az indiaiak körében.