Ezekben a pillanatokban kapcsol Ukrajna és a Moldovai Köztársaság villamosenergia hálózata az európai ENTSO-E rendszerrel kísérleti szinkron üzemmódra. (Az ENTSO-E az európai villamosenergia hálózatokat üzemeltető társaságok 39 tagú szervezete) Erre úgy kerülhetett sor, hogy a két hálózat az érintett európai rendszerirányítók (köztük a magyar Mavir) szerint műszakilag megfelel azoknak a feltételeknek, amelyek alapján az összekapcsolódás nem jelent kockázatot az ENTSO-E tagországok – köztük Magyarország – villamosenergia hálózatának működésére, és az adott országok áramellátásra.

Fotó: DANIL SHAMKIN

Mostantól Ukrajnának és Moldovának lehetősége nyílik az európai országokkal való áramkereskedésre, egymás kölcsönös kisegítésére.

Ukrajnának erre eddig korlátozott mértékben volt módja, mégpedig a saját áramrendszerétől elkülönülten, az úgynevezett sziget üzemmódban működő burstini erőművön keresztül. Ez az erőmű éveken át az európai rendszerrel működött együtt, és exportált jelentős mennyiségű áramot Magyarországra.
A mai eseményre a két rendszerirányító, az ukrajnai Ukrenergo és a moldovai Moldelectrica már 2017 óta hatalmas fejlesztésekkel készült. Ám a váltás eredeti dátum nem ma, hanem körülbelül egy év múlva lett volna.

Az előkészületeket az gyorsította fel, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát.

A támadás napján, azaz február 24-án az Ukrenergo és a Moldelectrica hálózata levált addigi partneréről, az orosz és a fehérorosz hálózatról, a burstini erőművet az európai rendszerről átkapcsolták az ukrajnaira, és elindult egy hét napos teszt. Az Ukrenergo és a Moldelectrica felkérte az ENTSO-E-t, hogy sürgősséggel járuljon hozzá hálózataikatnak az ENTSO-E-vel szinkron módban való működtetéséhez. A teszt során tehát annak kellett kiderülnie, hogy a szinkron üzemmódra a két ország villamosenergia hálózata alkalmas-e, vagyis képes-e önmagában is magas műszaki színvonalon működni, kiszolgálni a helyi igényeket. Bár az egyhetes teszt elhúzódott – tegnap zárult – ezalatt az ENTSO-E döntése pozitív volt.