Oroszország több mint 5 milliárd rubelt különít el a Berendezések, technológiák és tudományos kutatások fejlesztése az atomenergia területén az Orosz Föderációban nevű nemzeti programjának 2024-ig történő végrehajtására. További pénzeszközöket kíván a termonukleáris energia fejlesztésére irányítani – áll a Roszatom hírlevelében.


A program részeként a meglévő infrastruktúra korszerűsítését, valamint új kísérleti létesítmények, létesítmények kialakítását tervezik. Így a T-15MD tokamakot további fűtési rendszerekkel, diagnosztikával, adatgyűjtéssel és -feldolgozással, áramtermeléssel és egyéb elemekkel szerelik fel. (A tokamak Oroszország első kísérleti fúziós reaktora, amelyet 64 éve a moszkvai Kurcsatov Intézetben építettek meg. A T-15 MD ennek a legújabb változata, amely az oroszországi kutatásokon felül hozzájárul az ITER és a jövőbeli fúziós reaktorok optimális működési paramétereinek meghatározásához.)
A Roszatomhoz tartozó TRINITI 2030-ra egy újabb kísérleti tokamak megépítését tervezi, amely már jövő termonukleáris reaktorának teljes körű prototípusa lesz.

Tanulmányozza a plazma viselkedését kvázi-stacionárius, gyújtásközeli üzemmódokban, módszereket fejleszt további plazmafűtéshez, tüzelőanyag-ellátáshoz, takarótechnológiákhoz, valamint új, nagy neutronáramban működő diagnosztikát fejleszt, és alkalmazza a trícium technológiát.