Szolnok az első azon városok sorában, amelyekben az E.On Magyarország egy energiaközösségre alapozott okosvárosprogramot indít. A napokban bejelentett fejlesztés azt követően indult el, hogy az E.On Energiamegoldások Kft. megnyerte a Szolnok Intelligens Városi Energia Modell (SZIVEM) projektre kiírt közbeszerzési eljárását.

A beruházás 2022 végéig valósul meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) mintegy 1,2 milliárd forintos támogatásából

– válaszolt a VG-nek a társaság. Az E.On a beruházásban komplex, kulcsrakész energetikai megoldást nyújt.

A csoport több, a szolnokihoz hasonló vállalkozásra készül, már vannak is folyamatban lévő vagy tervezés alatt álló együttműködései önkormányzati és ipari szereplőkkel, de lapunk érdeklődésére a társaság ezeket egyelőre nem nevezte meg.

Fotó: Váli Miklós

A szolnoki fejlesztésre szánt 1,2 milliárd forintból 6 helyszínen 9 napelemes erőmű épül, összesen 330 kilowatt teljesítménnyel. A napelemeket az önkormányzat tulajdonában lévő három óvoda, egy bölcsőde, egy orvosi rendelő és három többlakásos lakóház tetejére telepítik. A berendezések áramtermelését és a felsorolt intézmények, lakóházak által alkotott energiaközösség áramfelhasználását összehangolják majd, ezáltal hatékonyabbá tehető az érintett épületek energiagazdálkodása. Ezt segíti az is, hogy az E.On létesít számukra egy 50 kilowattamper teljesítményű energiatárolót. A tárolóba juttatott, megújuló forrásból származó villamos energiából fedezhető majd az épületek energiaigényének jelentős része azokban az időszakban, amikor arra éppen szükség van.

A napelemes rendszerek a tervek szerint együtt közel 400 ezer kilowattóra fogyasztást váltanak majd ki. Ha pillanatnyilag több a megtermelt energia, mint amennyit éppen aktuálisan elfogyasztanak a közösség intézményei, akkor az E.On aggregátorként is működik: megvásárolja az igényen felüli többletenergiát és visszaértékesíti a közösség tagjainak

– közölte lapunkkal a társaság.

Az E.On Hungária energetikai szempontból korszerűsíti is a beruházásban részt vevő önkormányzati tulajdonú ingatlanokat, azaz hőszigeteli azokat, cseréli nyílászáróikat és három kazánt. 

A projekt részeként az E.On a Mester utcában létesít egy napelemekkel ellátott, 15 férőhelyes autótöltő állomást, úgynevezett carportot, amelynél az e-autósok öt, 22 kilowattos váltóáramú gyorstöltőn és egy nagy teljesítményű, 75 kilowattos egyenáramú villámtöltővel vételezhetnek tiszta energiát. A társaság közleménye kiemelkedőnek nevezi az energiavállalat és a város együttműködését az elektromobilitás területén is: az E.On az önkormányzat megbízásából 2019-ben e-töltőket telepített, 2017 óta pedig az önkormányzat tizenhárom tisztán elektromos autót és kisbuszt használ az együttműködésnek köszönhetően.

Keszthely már lépett

Az ország első napelemparkkal működő energiaközössége Keszthelyen jött létre a helyi önkormányzat és az MVM Optimum Zrt. együttműködésével. A 404 millió forintos beruházás tavaly áprilisban indult az ITM 235 milliós támogatásával, zárása 2023 márciusára várható. Az okoshálózatba kapcsolandó napelempark és villamosenergia-tároló Keszthely külterületén épül. Az energiaközösség legalább 20 lakossági felhasználó, 5 vállalkozás és az önkormányzat bevonásával jön létre.

Fotó: VG