Csütörtök délelőtt óránként több mint 320 millió köbméter földgázt fogadott az FGSZ Zrt. gázhálózata Ukrajna, és közel 340 ezer köbmétert Ausztria irányából, mindkettőt Oroszországból.

ISTANBUL, TURKEY - JANUARY 8:  (----EDITORIAL USE ONLY ñ MANDATORY CREDIT - "TURKISH PRESIDENCY / MURAT CETINMUHURDAR / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----)  President of Turkey Recep Tayyip Erdogan (4thd R) and his Russian counterpart Vladimir Putin (5th L) open the valve during the opening ceremony of TurkStream natural gas pipeline project, at Halic Congress Center in Istanbul, Turkey on January 08, 2020. Serbian President Aleksandar Vucic (3rdd R), and Bulgarian Prime Minister Boyko Borisov (4th L)also attended the ceremony. TURKISH PRESIDENCY / MURAT CETINMUHURDAR / HANDOUT / Anadolu Agency (Photo by TURKISH PRESIDENCY / MURAT CETIN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: MURAT CETIN / Anadolu Agency via AFP

Ukrajnán át a Gazprom a tavaly ősszel született új magyar-orosz hosszú távú gázvásárolási szerződés szerint elvben nem exportál Magyarországra, de most megszorult: a megállapodásban rögzített Szerbia felőli beszállítás ugyanis egyelőre áll, a hivatalos magyarázat szerint azért, mert karbantartás miatt áll a Török Áramlat gázvezeték is, amely a szerbiai csövet feltölthetné. Állítólag nem érkeznek meg a Török Áramlat karbantartásához szükséges eszközök Oroszországba az Ukrajnában háborúzó ország ellen elrendelt embargó miatt. Bár a szerbiai gázhálózat üzemeltetetője, a Gastrans – az FGSZ-től korábban kapott válasz szerint – jövő keddre végez a saját, érintett vezetékén karbantartással, de ahhoz, hogy tranzitálhasson Magyarországra, a Török Áramlatnak is működnie kell.
A hosszú távú megállapodás szerint a Gazprom Ausztrián át is küld gázt, ez az útvonal a fentiek szerint rendben, sőt, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szerint közel teljes kapacitással működik. A hivatal napi 12-17 millió köbméterre teszi azt a gázmennyiséget, amely normál esetben a Török Áramlaton érkezik, tehát a Gazprom azzal, hogy pillanatnyilag napi bő 15 millió köbméternyit küld Ausztrián és Ukrajnán át, teljesíti a kötelezettségét.
Az importhelyzet ennél jobb, mert importál az ország óránként 134 ezer köbmétert Horvátországon át – ez a gáz Krk-szigeti terminálra érkezik cseppfolyós formában a világpiac bármely részéről –, továbbá óránként 50 ezer köbmétert Románián át is. A délelőtti behozatal mind a négy importirányt figyelembe véve napi 20,4 millió köbméternek felel meg.
Folyamatosan telnek az együtt 6,33 milliárd köbméter gáz befogadására képesek hazai földalatti gáztárolók, töltöttségük a nemzetközi statisztikák alapján június 22-én 38,6 százalékon állt. Ennél kicsit kisebb hányadot takar a június 15-i 2,29 milliárd köbméter, a hivatal ugyanis minden hónap tizenötödik napjára ad meg friss adatot. 
A MEKH várakozása szerint a betárolás intenzitása várhatóan csökken a Török Áramlat leállása miatt, de a felhasználók ellátása ezalatt is zavartalan lesz, hiszen a földgázkereskedők gondoskodnak a szükséges volumenek pótlásáról. Jelenleg az importgáz jelentős része a hazai ellátást és a tárolók töltését szolgálja, az viszont jelentősen esett. (A lapunk által vizsgált délelőtti időpontokban épp nulla volt.) 

„A biztonsági földgázkészlet garantálja az ország minden körülmények közötti folyamatos földgázellátását. A jelenleg 938 millió köbméternyi biztonsági készlet 2022. október 1-től 1,2 milliárd köbméterre nő, feltöltése tart. ….Míg az egyetemes szolgáltatásban vételező, túlnyomórészt lakossági felhasználók biztonságos téli ellátásához az egyetemes szolgáltatónak, az MVM Next Zrt.-nek, a következő, 2022/2023-as téli időszak tekintetében október elsejéig 1,87 milliárd köbméter földgázt kell betárolnia, addig a versenypiac számára a földgázkereskedők is folyamatosan töltik a kereskedelmi készleteket” – írja a MEKH.