A Ganzair állítja össze és üzemeli be a Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT) Akvamarin projektjéhez a hidrogéntechnológiai berendezéseket. A hidrogéntermelő, -tároló és -nyomásfokozó létesítmény komplex kiviteli tervezését és engedélyezés a több évtizedes tervezői tapasztalattal rendelkező Petrolterv Kft. készítette elő.

Ganzair
Fotó: Ganzair

A Ganzairnél történik a hidrogéngáz nyomásának 40-ről 200 barra való fokozásához szükséges dugattyús kompresszor végszerelése, a terméket az ilyen termékek gyártásában piacvezető, svájci Burckhardt Compression gyártotta. A berendezés az MFGT kardoskúti telephelyére kerül. A kompresszor egy 2,5 megawatt bemenő teljesítményű elektrolizáló által óránként előállított 45 kilogramm, 30 bar kilépő nyomású hidrogént akár 550 barra képes sűríteni. (Összehasonlításképpen: 40 kilogramm hidrogén egy üzemanyagcellás busz esetében 400-500 kilométer megtételére elegendő.)

Svájci gyártást hozna a Ganzair

A kiskunhalasi Ganzair Kompresszortechnika Kft. évtizedes gáztechnológiai tapasztalatával rendelkezik azzal a szakmai tudással, amely a hidrogén termeléséhez, sűrítéséhez és tárolásához szükséges – olvasható a közleményében. A cég az igényeket látva a termelés és a felhasználás oldalán lévő berendezések – tehát az elektrolizálók és az üzemanyagcellák – beszállítására és rendszerbe integrálására is vállalkozik. Ezeknek a rendszerelemeknek és berendezéseknek a szerelésére a Ganzair külön üzemcsarnokot hozott létre. „Célunk, hogy a hozzáadott értékünk folyamatosan növekedjen, és idővel sorozatgyártó bázist létesítsünk a jövőbeni hidrogénipari beruházások kiszolgálására” – idézi a közlemény Gidai Olivért, a kft. tulajdonos-ügyvezetőjét. Ennek érdekében a két cég tárgyal egyebek között a svájci multinacionális vállalat gyártásának magyarországi kiterjesztéséről. 

„Óriások vállán állunk olyan technológiai rendszerismerettel és házon belüli szakmai kompetenciákkal, hogy reális célként látjuk magunk előtt a közeljövőben, hogy egy magyar cég felkerüljön a világ hidrogéntechnológiai gyártói térképére” – mondta Gidai Olivér.

 

Ganzair
Fotó: Ganzair

Az ősztől épül a negyedik gyártócsarnok

A kiskunhalasi gyártóbázison közel 5000 négyzetméteren évről évre növekvő gyártókapacitással, több mint száz fő munkájával készülnek a gázkompresszorok, integrált energetikai rendszermegoldások. A gyár elsősorban magyarországi, szerbiai és romániai energetikai projektekhez szállít. A Ginop Plusz 1.2.1-21 keretében ősszel indul a negyedik gyártócsarnok építése. Egyúttal megkezdődik az első üzem átalakítása, amellyel a nemzetközi partnercégekkel közös gyártásra készül fel a Ganzair. A Ganzair száz százalékban magyar tulajdonú. A nagy múltú Ganz gyárak műszaki hagyományainak egyik folytatójaként egyedüli hazai gyártó, egyben rendszerintegrátor gáz-, ipari levegő és járműkompresszorok, továbbá áramfejlesztők területén. A villamosenergia- és a földgázszektor integrációjában meghatározó szerepet tölt be. Élenjáró technológiai ismerettel rendelkezik az ipari gázok sűrítéséről és az energetikai célú felhasználásáról.