Meglehetősen sokféle szempont létezik az elektromos autók töltési tarifáinak kiszámításához, ez pedig megnehezíti az összehasonlításukat. Bonyolultságukat a Villanyautósok honlapja alapján összeállított táblázatunk is mutatja, pedig nem is teljes: az eredeti adatokban szerepel a töltés indításának a módja (például applikációval vagy bankkártyával), és számos más megjegyzés.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Korábbi cikkünkben arra jutottunk, hogy többségében még a piaci áron mért háztartási áram is olcsóbb annál, amennyiért nyilvános töltőknél megtankolhatjuk árammal az autónkat. Fontos hozzátenni, hogy a lakossági és a nyilvános e-töltők tarifájának belső szerkezete eltérő – vagyis nem közvetlenül az áram mint termék árát vetettük össze –, továbbá az utóbbiaknál fizetendő végső árat az alapárra gyakran rakodó egyéb, jellemzően időalapú díjak is növelik. Igaz, az autó üzemeltetőjének nem az árszerkezet, hanem a fizetendő végösszeg számít.

Néhány szolgáltató e-autó-töltési tarifája
 

Az autósnak nem mindegy, hogy kedvenc szolgáltatója milyen országos lefedettséget kínál. Az Elmű-ÉMÁSZ töltője például az oldal frissítése idején mintegy 70 helyszínen volt elérhető, Ionity oszlopból öt, míg a Mobiliti által üzemeltetett e-mobi berendezésekből több mint 1500 működött. Nyolc helyszínen van több mint 80 Tesla Supercharger töltőoszlop is, ezek júniusban még ingyenesek voltak. Bár a napokban épp a hivatkozott szakportál számolt be arról szlovák forrás alapján, hogy a Tesla több országban megemelte a töltések árát, Magyarország nincs a listán.