Energia

Erősen visszavágja a gázfogyasztást Spanyolország

Szolidaritásból döntenek így, mert a többi európai ország jobban függ az orosz földgáztól.

A spanyol kormány a gázfogyasztás 13,5 százalékos mérséklését szolgáló intézkedéscsomagot fogadott el kedden a 2022 augusztusától 2023 márciusáig terjedő időszakra. A nagyobb energiabiztonságot szolgáló terv egyebek között a háztartások és a vállalkozások adótámogatását, a megújuló energiaforrások fejlesztését, valamint az ipari kapacitás erősítését tartalmazza a madridi vezetés közlése szerint.

The Government Approves A Plan For Energy Savings And Management In Air Conditioning
Fotó: Europa Press News

Bár a 73 intézkedésből álló csomagot részleteiben még nem ismertették, Teresa Ribera, a környezettudatos átmenetért felelős miniszter beszámolója szerint a döntés mindenekelőtt a többi európai polgárral való szolidaritásból született. Hangsúlyozta, hogy Spanyolország a téli időszakra nézve más helyzetben van, mint azok az európai országok, amelyek történelmileg erősebben függenek az orosz földgáztól. Leszögezte: kizárt, hogy hosszabb földgáz- és áramszünetek legyenek télen Spanyolországban, más uniós országokban azonban nem ez a helyzet.

A takarékossági programmal Madrid azokat a brüsszeli elvárásokat kívánja teljesíteni, amelyek szerint az uniós tagországoknak a télen 15 százalékkal csökkenteniük kell a gázfogyasztásukat. Jelenleg ennek a célkitűzésnek a vállalása önkéntes.

Spanyolország a kormány adatai szerint tavaly szeptember óta 35 millió eurót (15 milliárd forintot) fordított a lakosság tehermentesítésére, valamint az energiatakarékossági programokra.

Uniós gázbeszerzést javasol Von der Leyen, aki elszakadna a holland gáztőzsdétől is

Kitart viszont az áramtermelésre használt gáz árplafonjának bevezetése mellett.

Az energiafogyasztás csökkentése érdekében Spanyolországban augusztus 9-től a közintézmények, a bevásárlóközpontok, mozik, munkahelyek, szállodák, pályaudvarok és repülőterek legfeljebb 27 Celsius-fokra hűthetik le az épületeket, míg a tél folyamán legfeljebb 19 Celsius-fokra fűthetik fel őket. Az automata ajtókkal rendelkező üzleteknek és vállalkozásoknak zárva kell tartaniuk ezeket. A nem használt irodahelyiségekben és a kirakatokban este tíz óra után le kell oltani a villanyt, ahogy számos emlékmű megvilágítását is.

 

spórolás gázfogyasztás Spanyolország
Kapcsolódó cikkek