A megugró energiaárak miatt a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum novembertől energiatakarékossági intézkedéseket vezet be. A döntések érintik a múzeum tagintézményeinek nyitvatartását, azonban a műtárgyakat megfelelően tudják tárolni télen is. 
 

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A múzeum a kormány intézkedéseivel összhangban határozott a működésének optimalizálásáról. Költségei az utóbbi időben a korábbi évek többszörösére nőttek. Az intézkedések részeként az irodahelyiségeket maximum 18 fokra fűtik fel, míg a kiállítóterekben a hőmérsékletet a műtárgy-védelmileg megengedhető legalacsonyabb szinten tartják, amit a múzeum dolgozói folyamatosan ellenőriznek. 

Azokat a műtárgyakat, amelyek a hidegre kifejezetten érzékenyek, erre a célra kijelölt, klimatizált helyiségekben helyezik majd  el a károsodás megelőzésére.

Időpontot kell egyeztetni

November 1-jétől 2023 március 31-ig zárva lesz négy a múzeum tagintézményeiből: a budapesti Kazinczy utcában található Elektrotechnikai Gyűjtemény, a várpalotai Vegyészeti Múzeum, a miskolci Kohászati Gyűjtemény és Massa Múzeum. Október 24-től a székesfehérvári Alumíniumipari Múzeum, míg november 4-től a budapesti Műszaki Tanulmánytár is csütörtöktől szombatig, kizárólag előzetes bejelentkezéssel lesz látogatható.