Szeptemberben a hazai bruttó fogyasztás is csökkent az előző év hasonló időszakához képest 2,3 százalékkal. A maximális rendszerterhelés is 3,8 százalékkal volt alacsonyabb ebben a hónapban, mint tavaly szeptemberben. A hazai termelés alakulását a paksi karbantartás határozta meg. 

A paksi havi átlagos órás termelés 1496 megawattóra volt, 16 százalékkal alacsonyabb, mint tavaly szeptemberben, de 9 százalékkal magasabb az előző hónapnál. A karbantartások miatt a lignittüzelésű termelés 9,5 százalékkal volt alacsonyabb, mint augusztusban. Az évszaknak megfelelően a megújulótermelés 26 százalékot esett, a naperőművi termelés a csúcsát szeptember 28-án érte el 1702 megawattal.

Az öt legnagyobb európai villamosenergia-piac aggregált fogyasztása 2,5 százalékkal, a közép-európai régió fogyasztása pedig 5,9 százalékkal csökkent szeptemberben az előző év azonos időszakához képest – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szeptemberi riportjából.

A fogyasztást követve az öt legnagyobb piac (német, francia, olasz, spanyol, angol) termelése is csökkent az előző év szeptemberéhez képest: összeségében 3,5 százalékkal. Kiugró volt a francia termelés csökkenése, amely 25 százalékkal esett vissza, elsősorban a nukleáris egységek elhúzódó karbantartása miatt. Az öt piacon összességében a fosszilis alapú termelés 3 százalékponttal, míg a megújuló 6 százalékponttal nőtt az energiamixben 2021 szeptemberéhez viszonyítva. A megújulótermelés növekedésének a zömét a szélerőművi termelés tette ki. Ezzel egyidőben a nukleáris termelés súlya 9 százalékponttal csökkent.

A spot árak erősen csökkentek, az augusztusi megawattóránként 500 eurós átlagos árszinthez képest szeptemberben 390 euró volt a másnapi árak átlaga. A másnapi zsinórárak 132 és 618 euró között ingadoztak megawattóránként.