Energia

Érkezik a támogatás a kisbenzinkutakhoz

A harmadik ütem pénzeinek folyósítása kezdődött meg.

Megkezdődött a kisbenzinkutak támogatásának kifizetése a gazdaságfejlesztési miniszter közleménye szerint. A célzott támogatásról a kormány a vidéki üzemanyag-ellátás zavartalansága érdekében döntött. A közlemény nem tér ki rá, de az intézkedésre azért volt szükség, mert a hatósági árak bevezetésének módja veszteségessé tette minden hazai töltőállomás számára a normál benzin és a normál gázolaj forgalmazását, e veszteséget pedig a szerényebb tőkeerejű vállalkozások nehezebben kezelték a nagyobb riválisaiknál.

20221202 DebrecenVan-e üzemanyag a környékbeli kutakon körkép.Fotó: Czinege Melinda CZMHajdú-Bihari Napló 20221202 Debrecen

Van-e üzemanyag a környékbeli kutakon körkép.

Fotó: Czinege Melinda CZM
Hajdú-Bihari Napló
Fotó: Czinege Melinda / Hajdú-Bihari Napló

A közlemény felidézi, hogy a kisbenzinkutakat üzemeltető hazai kis- és középvállalkozásoknak 2022 márciusától három ütemben hirdették meg a programot. E vállalkozások márciustól szeptemberig (szeptembert is beleértve) kaphattak az adott hónapokra forgalomarányos, vissza nem térítendő támogatást, amely literenként 20 forint volt. 

Júliusban, augusztusban és szeptemberben 467 vállalkozásnak 6,24 milliárd forintot biztosít a kormány.

E támogatások kifizetése a napokban megkezdődött. A teljes, 7 hónapot felölelő időszakban összesen 554 vállalkozás kaphatott együtt mintegy 17,15 milliárd forintnyi támogatást. Azt is írja, hogy a kormány ezzel 934 kisbenzinkút folyamatos, zavartalan működéséhez, valamint az itt dolgozók munkahelyének megőrzéséhez járult hozzá.

Volt más probléma is

Ehhez azonban hozzá kell tenni, hogy – a támogatás ellenére, más okok miatt – az érintett vállalkozások többsége már csak vegetált a hatósági üzemanyagárak megszűnése előtti hetekben. Korábbi nagykereskedőjüktől ugyanis már az ársapka bő egy évvel ezelőtti bevezetése óta nem jutottak üzemanyaghoz , mert az árintézkedés veszteségessé tette a nagykereskedők számára a normál benzin és a normál gázolaj forgalmazását, végül pedig a kis kutak ellátását átvállaló, de azzal magára maradt Moltól sem kaptak üzemanyagot. A helyzetet a hatósági árak december 6-i megszüntetése oldotta meg. Az és az üzemanyagpiaci verseny újraindult. A kis kutak lassan visszaszerzik az árelőnyüket, a folyamatot gyorsítja, hogy a magas árak is terelik vissza hozzájuk korábbi vevőiket.

 

támogatás kisbenzinkutak Mol
Kapcsolódó cikkek