Energia

Magyarország szlovén árammal csökkentené az orosz gázfelhasználást

Korábban a szlovén kormányok nem támogatták Magyarország és Szlovénia energetikai összekötését.

Magyarország energiaellátásában a földgáz kivételesen fontos szerepet játszik, ez a függőség azonban csökkenthető, egyebek mellett a villamosenergia-import növelésével is, a kormány ezért nagy erőkkel dolgozik ezen – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a szlovéniai Cirkovcében. 

Szíjjártó Péter Szlovéniában
Fotó: Facebook / Szijjártó Péter

A tárcavezető arról számolt be, hogy az európai energetikai vitában a leggyakrabban használt szó a diverzifikáció, amely Magyarország számára azt jelenti, hogy minél több forrásból, minél több útvonalon minél több típusú energiaforrást szeretne beszerezni. 

Ezért két nagyon fontos projektbe vágtunk bele Magyarország villamosenergia-ellátásbiztonságának hosszú távú garantálása érdekében

– mondta. Üdvözölte, hogy ezek közül az egyik már lezárult, hiszen utolsó szomszédos országként Szlovéniával is sikerült összekötni a hazai villamosenergia-hálózatot, így rá lehet fordulni a másodikra. 

Ennek keretében Azerbajdzsánból Georgián és Románián keresztül, részben tenger alatti vezetékeken fogunk tudni zöld-villamosenergiát Magyarországra szállítani

– tudatta, hozzátéve, hogy az erről szóló megállapodást két hét múlva írják alá Bukarestben. Szijjártó elmondta, hogy Magyarország hét szomszédos ország közül hattal már összekötötte földgázellátási hálózatát, de ez Szlovéniával még nem történt meg. Mint mondta, a korábbi szlovén kormányok annyira nem támogatták ezeket a terveket, azonban most úgy tűnik, hogy van némi politikai fogadókészség. Végül kiemelte: nagyjából kétmilliárd köbméteres kapacitás alatt nincsen igazán értelme megépíteni egy ilyen vezetéket.

 

energiaválság Szlovénia Szijjártó Péter elektromos áram
Kapcsolódó cikkek