„Társaságunk iparivíz-ellátását szolgáló Markazi-tározótó maximális vízmennyisége 8,5 millió köbméter” – tette közzé az MVM Mátra Energia Zrt. Mivel az  idén eddig lehullott csapadékmennyiség a tározó maximális üzemvízszintjét több mint 1 millió köbméterrel megnövelte, életbe lépet az I. fokú árvízvédelmi készültség.

MVM Mátra Energia Zrt.
.  Védekezik az árvíz ellen a mátrai erőmű. Fotó: MVM Mátra Energia Zrt

A társaság munkatársai ezért már több napja ürítik a tavat, folyamatosan takarítják a vízbefolyásokat, a tó árterét és ellenőrizik a gáttest állapotát, felügyelik a víz elvezetését. A kialakult helyzet miatt szakemberei napi kapcsolatban állnak a hatóságokkal és a gyöngyösi vízügyi szakaszmérnökséggel, az alvízi patak-, és folyómedrek telítettsége miatt.

Erősítik a gátakat

Az országban máshol is több a víz, mint kellene. Magasítják és kiegészítik a Kerka folyó árvízvédelmi töltést Kerkaszentkirályon – erről a Zala megyei település önkormányzat tájékoztatta az MTI-t. A település belterületének védelmére  csaknem 175 millió forintot fordíthat az önkormányzat az és a magyar állam által a Széchenyi 2020 program keretéből biztosított TOP-forrás jóvoltából. A munka a Kerka bal partján lévő, mintegy 710 méteren zajlik, továbbá töltéssé építik át a Margitmajor településrészt védő, 770 méter hosszú depóniát. 

A napokban arról is írt a hírügynökség, hogy a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmi fejlesztésének részeként átépítik az Aranyhegyi-patak menti védműhöz kapcsolódóan a töltést, mégpedig a bal parton, a Nánási úti védvonalszakasztól a Szentendrei úton keresztül 1400 méteren. „A fejlesztés során Budapest árvízi biztonságának évtizedek óta megoldatlan problémájára készül megoldás” – áll a Főpolgármesteri Hivatal közleményében. A projekt várhatóan 2023 utolsó negyedévében fejeződik be, és 6,2 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatással valósul meg.

Kisebb készültségek az országban

A Belügyminisztériumhoz tartozó Vízügyi Főigazgatóság adatai szerint pillanatnyilag az országban a Tisza egyes szakaszain, a Berettyón és a Bodrogon van árvízvédelmi készültség, de mindenütt csak a legalacsonyabb, I. fokozatú.  A szintén I. fokozatú belvízvédelmi fokozat az Alföld nagy részét érinti, de elrendelték kisebb dunántúli területeken is. Viszont II. fokozatú a készültség a Tiszai-középső, valamit a Keszthely-hévízi nevű védelmi szakaszon.