Energia

Orosz helyett norvég földgáz ömlik már Németországba

Oroszország augusztus végén állította le a szállításokat az Északi Áramlat 1. gázvezetéken.

Norvégia lett Németország legnagyobb földgázszállítója tavaly 33 százalékos részesedéssel, míg Oroszország részaránya az ország gázimportjában 22 százalékra esett a 2021-es 52 százalékról. A német szövetségi közüzemi hálózati felügyelet (Bundesnetzagentur) pénteki adatai szerint tavaly 12 százalékkal, 1449 terawattórára esett a német földgázimport. Oroszország augusztus végén leállította a szállításokat az Északi Áramlat 1. gázvezetéken. A kieső mennyiséget Norvégiából, Belgiumból és Hollandiából pótolták. 

Pipeline construction through the Baltic Sea to Poland
Fotó: Stefan Sauer / AFP

A német gázfogyasztás tavaly 14 százalékkal csökkent az enyhe időjárásnak és a takarékossági intézkedéseknek köszönhetően. Ezen belül az ipari felhasználás 15, a magánháztartások és a kereskedelmi vállalkozások fogyasztása 12 százalékkal mérséklődött 2021-hez viszonyítva. 

Az éves hőmérséklet tavaly 1,1 Celsius-fokkal volt magasabb az előző négy év átlagánál Németországban.

Az év utolsó három hónapjában még meredekebb visszaesést mutatott a német gázfelhasználás. Az ipari vállalatok 23, a lakosság és a kereskedelmi cégek 21 százalékkal fogták vissza a fogyasztásukat. A német energiaipari statisztikai és szakmai képviseleti szervezet, az AGEB december végi jelentése szerint a földgáz részesedése a teljes német primerenergia-fogyasztásban 23,8 százalékra csökkent 2022-ben az előző évi 26,6 százalékról. Közlésük szerint Németország teljes energiafelhasználása tavaly 4,7 százalékkal, a hőmérséklethatással kiigazítva 3,9 százalékkal csökkent, és az újraegyesítés óta a legalacsonyabb szintre esett vissza.

Lehűti a forró gázpiacot az enyhe január

A valaha mért legmelegebb január lehet az idei, csökkenhet a gázfogyasztás Európában, ami lassítja a gáztárolók kiürülését, és mélypontra löki az energiahordozó világpiaci árát is.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek