Az Oroszlányi Erőmű 2024 első felében korszerű, környezetbarát biomasszaalapú erőműként csatlakozik az országos áramszolgáltatók köréhez, illetve látja majd el távhővel Oroszlány és Bokod térségét – jelentette be keddi közleményében a vállalat. A 2015 decemberében leállt Oroszlányi Erőmű a Veolia és a CHP-Erőmű érdekeltségeként az ötödik olyan erőműfejlesztés lesz Magyarországon, amelyben a korábbi szén-, illetve vegyes tüzelésű technológiát felváltja a fluidágyas biomassza-tüzelésű rendszer.

Oroszlany,Power,Plant,In,The,Foreground,With,A,Cooling,Lake,
Oroszlany Power Plant in the foreground with a cooling lake, in cloudy windy weather.
Oroszlányi Erőmű, Oroszlány, Veolia
Környezetbarátként tér vissza a piacra az Oroszlányi Erőmű.
Fotó: Film Szabo / Shutterstock

A közlemény szerint a két korszerű kazán üzembe állításának tervezett időpontja 2024 első, illetve második negyedéve.

A Veolia számára az Oroszlányi Erőmű lesz az ötödik olyan korszerűsítés, amelyben a korábban szén- vagy vegyestüzelésű kazánokat átállítják fluidágyas biomassza-üzemelésűre.

Az Oroszlányi Erőmű két korábbi 60 megawattos blokkját a sikeres pécsi és ajkai minta alapján korszerűsítik, és a szenet teljesen elhagyva 50 megawattos biomasszablokként üzemeltetik tovább.

A kazán felújítási munkáit itt is a világ egyik vezető tüzeléstechnikai vállalata, a finn Valmet végzi.

A tervek szerint az Oroszlányi Erőmű fűtőanyaga ellenőrzött minőségű biomassza lesz, amelyet a város 100 kilométeres körzetében keletkező erdészetekben, faipari üzemekben képződő melléktermékből, valamint fa- és lágyszárú mezőgazdasági alapanyagból elégítenek ki. A beruházás előkészítése 2022 őszén elindult, és kezdetét vette a kazánok felújítása is.

Az erőmű üzemeltetéséhez 350 képzett munkatársra számítanak, akiknek a felvétele tavasztól kezdődik, míg a tüzelőanyag-ellátási láncban várhatóan további 6-7oo munkavállaló dolgozik majd.

A biomassza-üzemelés környezetbarát és fenntartható megoldás, támogatja a helyi és régiós mezőgazdaságot, az energiatermelés mellett pedig gazdaságosan szolgálja ki a távhőigényeket. Mivel a tüzelőanyag regionális, nem az ellátása kiszámítható, ezért versenyképes szolgáltatást kínál felhasználóinak.

„A jelenlegi energiaválságban a biomasszaalapú távhőszolgáltatások ára jelentősen alacsonyabb maradt, mint a földgázalapúaké. Ezt a pécsiek már megtapasztalták, ahol a szintén Veolia csoport fluidágyas biomassza-tüzelésű hőszolgáltatójaként töredék áron biztosítjuk a távfűtést a lakosságnak is” – nyilatkozta a bejelentés kapcsán Rudolf Péter, a Pannon Hőerőmű vezérigazgatója, a fejlesztésért felelős vezető.