A MET svájci központú energiavállalat a nemzetközi földgáz-, LNG- és villamosenergia-piacokon 1,23 milliárd eurósra bővítette a szindikált, több devizában lehívható, fedezettel biztosított borrowing base hitelkeretét. Az eredetileg 1 milliárdos hitelkeret erőteljes támogatást kapott meglévő és új banki partnereitől, ezért túljegyzéssel zárult.

LNG terminal on Krk island aerial view, energy port in Croatia
A MET-nek a kiemelt üzletágai fejlesztéséhez van szüksége több pénzre.
Fotó: Shutterstock

A 2023 márciusában aláírt hitelkeret-konstrukciót az ING Bank N.V. strukturálta és vezette koordinátorként, biztosítéki és hitelbonyolító ügynökként a társaság közleménye szerint csatlakozott a Natixis CIB és a Société Générale mint a kibocsátási dokumentáció vezetéséért és finanszírozásért felelős bankok. A folyamatot további 12 nemzetközi hitelintézetből álló csoport támogatta. A hitelkeret 364 nappal meghosszabbítható előre meghatározott rugalmassági opcióval, amellyel a hitelkeret-konstrukció legfeljebb 1,7 milliárd euróra növelhető.

A most aláírt konstrukció a MET csoport meglévő, 885 millió eurós rulírozó hitelkeretének refinanszírozására szolgál, hogy támogassa a cég kiemelt üzletágainak növekedését – különös tekintettel az LNG-importra, illetve a földgázértékesítésre, -tárolásra Európában és azon túl.

Sven Kirch, a MET csoport pénzügyi igazgatója a közlemény szerint azt mondta: „2022 világosan megmutatta a megfelelő, bővíthető és hatékony finanszírozási megoldások jelentőségét a gáz- és áramkereskedelemben. Rendkívül elégedett vagyok az új hitelkeret-konstrukciónk végeredményével.

Ez az új konstrukció nem csak komoly növekedés a korábbihoz képest: innovatív funkcióival – amelyek közül néhány első a gáz- és árampiacon – kiválóan mutatja banki partnereink bizalmát az integrált értékesítési és trading üzleti modellünk, valamint kockázatkezelési képességünk iránt.

 Alig várjuk, hogy megírhassuk növekedési történetünk következő fejezetét, hozzájárulva Európa energiabiztonságához és az energiaátmenethez.”

Nagy a lehetőség az energiaátmenetben

A MET európai integrált energiavállalat, a tevékenysége kiterjed a földgáz- és az árampiacra, az energetikai eszközök fejlesztésére és működtetésére. Leányvállalatai révén 13 országban van jelen, 27 ország gázpiacán és 22 nemzetközi kereskedési ponton aktív. A MET-nek jelentős tapasztalata van a zöld- (megújuló) és a rugalmassági (kiegyenlítő) energetikai eszközök üzemeltetésében, így a lehető legszélesebb körben támogatni tudja az energiaátmenetet. Tavalyi konszolidált árbevétele 41,5 milliárd euró volt (2021-ben 18,1 milliárd); a kereskedett gázmennyiség 109 milliárd köbmétert tett ki, beleértve a tőzsdei határidős szerződéseket (2021-ben 141 milliárd köbméter), míg a kereskedett árammennyiség 67 terawattóra (TWh) volt, beleértve a tőzsdei határidős szerződéseket (2021-ben 65 TWh)