Március 25-én a Belarusz Atomerőmű 2. blokkjának reaktora elérte a minimálisan ellenőrzött teljesítményszintet. Magyar idő szerint 17.42-kor észlelték először a reaktor műszerei a neutronfluxust és az önfenntartó, szabályozott nukleáris reakció beindulását – írja a beruházás tervezője és kivitelezője, az orosz Roszatomhoz tartozó ASZE mérnöki vállalat. Ugyanez a társaság a két új paksi blokk fővállalkozója is.

A Belarusz Atomerőmű a két reaktorépülettel, amelyek felső részére a fehérorosz nemzeti lobogót festették fel.
A Belarusz Atomerőmű két reaktorépülete, felső részére a fehérorosz nemzeti lobogót festették fel
Fotó: Roszatom

A reaktor minimálisan ellenőrzött teljesítménye alacsonyabb a névleges teljesítmény 1 százalékánál, de e szintnél már elvégezhetők a blokk fizikai indításához tartozó mérések és ellenőrzések – magyarázza a közlemény. Most tesztelik a reaktor neutronfizikai jellemzőit és azt, hogy ezek a paraméterek megfelelnek-e a tervezett értékeknek. Megvizsgálják azt is, megbízhatóan működik-e a reaktorvédelem, illetve a többi nukleáris biztonsági rendszer.

A tesztek eredményeit tartalmazó jelentést ezt követően benyújtják a belarusz nukleáris hatóságnak, amely a villamosenergia-termeléshez szükséges szükséges engedélyt hivatott kiadni, majd fokozatos növelik a reaktor teljesítményét. Eközben folytatódnak az áramtermeléshez és a kereskedelmi próbaüzemhez szükséges előkészületek.

Kicsit korábbra várták a blokkokat

A két VVER–1200 típusú reaktorral ellátott, 2400 megawattos villamos összteljesítményű Belarusz Atomerőmű Asztravec városa mellett épült fel. Az első fehérorosz atomerőművet 3+ generációs orosz technológiával látták el, ez teljesen megfelel a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség nemzetközi biztonsági előírásainak és követelményeinek. Az atomerőmű első egysége 2021. június 10-én kezdte meg a kereskedelmi üzemet. Ezzel némi késében vannak, mert korábbi hírek szerint az első blokkot 2019-ben, a másodikat 2020-ban szerették volna átadni, a Világgazdaság 2015-ös cikkében pedig még 2016-os és 2018-as dátum szerepelt. 

Ez az első, Oroszország határain kívüli, 3+ generációs technológiával létesült atomerőmű.

A Roszatomnak jelenleg 11 országban 34 atomerőművi blokk felépítésére van megrendelése, e blokkok a megvalósítás különböző szakaszában vannak. Eddig a világon 106 különböző nukleáris létesítmény használ orosz technológiát, köztük 80 nyomott vizes VVER energiatermelő atomreaktor.

Az ASZE „négy az egyben” az orosz atomipar

A Roszatom állami atomenergetikai konszern mérnöki divíziója az orosz atomenergetikai ipar négy vezető vállalatát egyesíti: az Atomsztrojekszport Rt. (Moszkva, Nyizsnyij Novgorod, oroszországi és külföldi leányvállalatok), az Atomenergoprojekt Rt., az összevont tervezőintézet (moszkvai, nyizsnyij-novgorodi, szentpétervári vállalatok, oroszországi és külföldi projektintézetek, vállalatok, kutatószervezetek), illetve az építőipari leányvállalatok. Rendelésállományának 80 százaléka külföldi projekt. A csoport az atomerőművek mellett kiégett nukleárisüzemanyag-, valamint nukleárishulladék-feldolgozó létesítményeket tervez, illetve épít. Az ASZE fejlesztette ki és aktívan használja a bonyolult mérnöki projekteket segítő Multi-D projektirányítási rendszert, ami lehetővé teszi a költségek, a határidők tervezését és pontos betartását, illetve a minőség biztosítását.