A fiatal Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft., eddig megvalósította, amit akart, legalábbis ez derül ki a közleményéből. Igaz, jó lóra is tett, amikor egy eleve felfutóban lévő piacon, a nehézgépgyártásban vetette meg a lábát, és nem is a nulláról indult, hanem a tápiószelei Ganz gyár megvásárlásával, és 300 dolgozójának átvételével. Az eladó a felszámolás alatti CG Electric Systems Hungary Zrt. volt.

Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft
Ganz Villamossági Művek, Tápiószele, transzformátorok, generátor transzformátorok, mobil transzformátorok és vontatási transzformátorok tervezésére, gyártására és tesztelésére specializálódott 20 – 600 MVA (az autotranszformátorok esetén 1000 MVA) teljesítmény-, és 52 – 800 kV feszültségszinteken.
Világszerte nagyon keresettek a transzformátorok.
Fotó: Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft

Ám a nagy munka ekkor kezdődött: a gyár működése ugyanis újjászervezésre, a vállalat pénzügyi helyzete stabilizálásra, tevékenysége egyebek mellett külpiaci erősítésre és műszaki fejlesztésre szorult. A Ganz – mint közleményében olvasható –, 2022-ben lezárta a reorganizációt, stabilizálta a működését, növelte a termelését, az év elején megerősítette a tulajdonosi struktúráját, majd belpiaci erősítése után külföldön is terjeszkedett és megkezdte a márka nemzetközi ismertségének növelését. Növekedése érdekében felvett összesen 50 új munkavállalót a tápiószelei gyárba és a budapesti irodába, ez év végéig pedig további több mint 100 fős bővítésre készül.

Tizenöt országban aktív a Ganz

Mindezek hozadékaként tavaly elérte a megcélzott árbevételét, a 43,89 millió euró (nagyjából 17,5 milliárd forint) az egy évvel korábbinak majdnem a kétszerese volt. A 2021-ben még negatív üzemi eredménye 1,96 millió euróra (több mint 784 millió forintra) nőtt, az adózott eredménye pedig 2,29 millió euró (több mint 918 millió forint) volt.

A vállalat mára közel 15 országban aktív, így számos európai ország mellett Észak-Afrikában és a közel-keleti térségben is. Három üzletága – a transzformátor, a forgógép és a szerviz – tavaly csaknem 60 jelentősebb projektet teljesített bel- és külföldön. A múlt év végére az árbevételének már a fele származott a külföldi piacokról, ezen belül nőtt az Európai Unión kívüli értékesítés is. 

A belföldi árbevétel java része a naperőművi projektekhez kapcsolódott.

A Ganz tavaly együttműködést indított a transzformátorok vezérlése terén világpiacvezető, németországi Maschinenfabrik Reinhausennel (MR). E partnerségnek, valamit a sikeres kutatás és fejlesztésnek köszönhetően 2022 őszén hivatalosan is bemutatta legújabb intelligens technológiai fejlesztését, a transzformátorok monitorizására használható Ganz Intelligent Solutionst. Úgy értékeli, hogy ezzel egy olyan innovatív technológiai úton indult el, amely révén új piacokon és szegmensekben jelenhet meg.

Új aranykorát éli a transzformátorok piaca

Globális tendenciává vált, hogy a termelési kapacitáshoz képest kétszeres a piaci kereslet a transzformátorokra, a Ganz pedig az egyik legfőbb szereplője kíván lenne ennek a felívelő piacnak Gál Gergely, a kft. ügyvezetője szerint, akit a közlemény idéz. Mint kijelentette, cége ezért az idén újabb 50 százalékos árbevétel-emelkedést tervez. 

Ehhez azonban folytatnia kell az innovációt, és minimalizálnia azt a kitettségét is, hogy a termékeiben lévő egyes komponensek esetében elsősorban külföldi alvállalkozókra támaszkodik.

A vállalat a megnőtt rendelések maradéktalan teljesítése érdekében tavaly teljesítményösztönző-bérezést vezetett be.

Tavaly jelentős felújítások történtek a tápiószelei gyárban. Többek között korszerűsítették a világítást, szigetelték az épületet, műgyantával burkolták a padlót, felújították a tetőt, kicserélték a tűzgátló kapukat és felújították az iparvágányt és a szállítóberendezéseket. Mindez több mint 475 ezer euróba (több mint 190 millió forintba) került.