Megérkezett a Bükkábrányi Energiaparkba az a komplex rendszer, amely a napelempark túltermelésekor szabályozottan és tisztán zöldáramból állít elő hidrogént. A létesítményt várhatóan augusztusban helyezik üzembe az erről kiadott közlemény szerint.

Augusztustól indulna a zöldhidrogén termelése.
Fotó: Bükkábrányi Energiapark

A hidrogén megy a palackba, az oxigén a levegőbe

Egy kísérleti fejlesztésről van szó, amelyet a Bükkábrányi Fotovoltaikus Erőmű Projekt Kft. és a Szegedi Tudományegyetem részben uniós innovációs pályázati támogatással végez. A nemzetközi szinten is újdonságnak számító projekt Magyarországon először állít elő zöldhidrogént, emellett lehetővé teszi a naperőmű általi túltermelés szabályozásának tudományos megfigyelését. A rendszerhez szükséges Plug Power elektrolizálót és a palackozáshoz szükséges, 1 megawatt kapacitású nyomásfokozót a magyar Ganzair Kompresszortechnika Kft. szállította, és ma (szerdán) emelték be a telephelyre.

Az elektrolizáló a naperőmű által termelt áramot felhasználva hidrogénre és oxigénre bontja a vizet. A hidrogén a nyomásfokozás után palackokba kerül, az oxigént pedig a légkörbe engedik. 

A zöldhidrogénnek nevezett végtermék ráadásul olyan magas minőségű, úgynevezett „labortiszta”, hogy akár gyógyászati vagy egyéb tudományos célra is alkalmas, de természetesen az üzemanyagcellákhoz is megfelelő üzemanyag lehet a közlekedésben vagy a földgázhoz keverve az energiatermelésben.

A pilot projekt további újdonsága, hogy egy dinamikus és intelligens irányítástechnikai rendszer vezérli majd a technológiát, amelynek segítségével a folyamat szabályozható, és a kereslet-kínálati viszonyokhoz igazítható, amikor az erőmű amúgy is elektromosáram-túltermelésben van, vagy más okból előnytelen az áram közvetlen értékesítése. Ennek optimalizálását a Szegedi Tudományegyetem vállalta a projektben.

A Bükkábrányi Energiapark a Mészáros csoport tagjaként kiemelt figyelmet fordít az innovatív megoldásokra. Az elektrolizálóprojekten kívül a csoport egyéb érdekeltségeiben is folynak high-tech kísérleti projektek az energia termelése, tárolása, többcélú, hatékony és környezetkímélő felhasználása terén. 

Rekultivált területen

Bükkábrányban üzemel Magyarország egyik legnagyobb napelemparkja. A park csaknem 65 000 polikristályos napelemet működtet, a csúcsteljesítménye meghaladja a 22 MWp-t. A 32 hektáros terület rekultivációja egyedülálló az országban. A Bükkábrányi Energiapark tulajdonosa a Bükkábrányi Fotovoltaikus Erőmű Projekt Kft., mely a Mészáros csoporthoz tartozó Status Energy Magántőkealap leányvállalata.