A németországi kartellfelügyelet vezetője szerint vizsgálat indítható az energiaszolgáltatók ellen az áremelkedésekkel kapcsolatos fogyasztói panaszok és a kormányzati energiaár-korlátozással való esetleges visszaélések miatt.

„A konkrét vizsgálati intézkedések eltervezése már előrehaladott állapotban van” – idézte Andreas Mundtot, a kartellhivatal elnökét a Rheinische Post című napilap szombaton.

Berlin tavaly 200 milliárd eurós segélycsomagot vezetett be, hogy a vállalatok és a háztartások az ukrajnai orosz inváziót és az orosz gázexport visszaesését követően megugró áram- és gázszámlákat képesek legyenek valahogy kifizetni.

Beautiful,Retro,Luxury,Light,Bulb,Decor,Glowing,For,Abstract,Background. Beautiful retro luxury light bulb decor glowing for abstract background. Holiday or party background. infláció, áram,
Fotó: Shutterstock

Fogyasztói portálok szerint egyes szolgáltatók áram- és gáztarifái Németország-szerte a kormány által meghatározott felső határértékek felett vannak, árcsökkentés annak ellenére nincs, hogy a gáz világpiaci ára tavaly nyárhoz képest csökkent, és aggályok merültek fel, hogy egyes szolgáltatók csak azért emelik az árakat, hogy részesüljenek a több milliárd eurós állami támogatásból.

A támogatási rendszer kritikusai szerint az árplafon bevezetése hiba volt, mert nem ösztönzi a háztartásokat, hogy olcsóbb energiaszolgáltatóra váltsanak.

Mundt elmondta, hogy hivatalához 2022 vége óta ezres nagyságrendű számban érkezett panasz az energiaárakkal kapcsolatban.