Pénteken jelentős mértékben csökkennek az üzemanyagárak. A benzin literenkénti ára bruttó 10, a gázolaj pedig bruttó 18 forinttal kerül majd kevesebbe.

Tankolás illusztráció
Fotó: Hegedűs Márk / Nógrád Megyei Hírlap

A Holtankoljak írta meg, hogy május 5-én ismét nagymértékű üzemanyagár-esést lehet várni. Péntektől az alábbi árakkal lehet majd találkozni a benzinkutakon:

– 95-ös benzin: 570 forint/liter

– Gázolaj: 549 forint/liter

Az üzemanyagárak csökkenését a Brent kőolaj áresésével lehet magyarázni. Az északi típusú Brent értéke hétfőn másfél százalékot esett, majd kedden ennek több mint duplájával, 4,44 százalékkal zsugorodott zsugorodott hordónként 75,78 dollárig. A WTI amerikai típusú kőolaj 4,29 százalékos mínuszban zárt kedden, hordónkénti jegyzése így 72,41 dollár lett.

Már nem éri meg Szlovákiába átmenni tankolni, Magyarországon olcsóbb a benzin

Másfél hét leforgása alatt a benzin ára 30, míg a gázolajé 21 forinttal csökkent a hazai kutakon, ezzel Magyarországon a benzin már olcsóbb, mint Szlovákiában vagy Csehországban.

Az olajpiacot az elhúzódó jegybanki szigorítások miatt recessziós aggodalmak gyötrik, és kétségek merültek fel a kínai kereslet alakulásával kapcsolatban is. A hét végén közzétett adatok alapján ugyanis áprilisban váratlanul csökkent a kínai feldolgozóipari teljesítmény.

A Federal Reserve és az Európai Központi Bank a várakozások szerint a héten újabb kamatemelést hajt végre, ami a pénzügyi feltételek szigorodásával visszafoghatja a globális növekedést és ezáltal az energia iránti keresletet is.