Mint arról korábban beszámoltunk, pénteken újra csökkennek az üzemenyagárak, a héten már másodjára. Szerdán a benzin 11, a gázolaj 9 forinttal lett olcsóbb, ezzel mindkét típus jócskán a 600 forintos lélektani határ alatt tartózkodik. A pénteki áreséssel együtt április 19. óta, tehát másfél hét alatt a 95-ös benzin 30, míg a gázolaj 21 forinttal kerül kevesebb, így pár nap múlva az előbbi 579, az utóbbi 565 forint lehet.

Nitra,,Slovakia,,March,28,,2018:,Slovnaft,Gas,Station,In,Nitra,
Nitra, Slovakia, march 28, 2018: Slovnaft gas station in Nitra, Slovakia. Slovnaft is Slovakia leading retailer and wholesaler of oil, gasoline and natural gas.
Fotó: Shutterstock

Az üzemanyagár-sapka eltörlése óta a magyar üzemanyagok a régióban legdrágábbnak számítottak, átlagosan 30-40 forinttal került többe egy liter idehaza, mint a szomszédos országokban.

Ez idáig, Szlovákiában ugyanis már magasabbak az árak, a sk.fuelo.net adatai szerint Komárom szlovák oldalán a Slovnaft kútjain egy liter benzinért 601, gázolajért pedig 560 forintot kérnek el. A magyar oldalon lévő OMV kúton 582 forintba kerül a benzin literje, ugyanakkor a gázolaj pár forinttal még mindig drágább idehaza, 568 forintot kell fizetni egy literért.

A cargpedia.net április 24-n frissített adatai közel azonos árakat mutatnak a két ország esetén, ugyanakkor Csehországban is már drágább a benzin, mint Magyarországon, bár a gázolaj esetén fordított a helyzet. Lengyelországban és Romániában viszont még mindig jóval olcsóbb mindkét üzemanyagtípus.

Ahogy korábban írtunk róla, nem a magas áfa miatt kerül Magyarországon többe tankolni, mint több más európai országban, a benzin és a gázolaj kiskereskedelmi árának adótartalma kisebb, mint bármely nyugat-európai országban. A 95-ös benzinnél a hazai adótartalom 42, a gázolajnál (mint üzemanyagnál, a fűtőolaj ugyanis máshogy adózik) 41 százalék, ez a két érték pedig alacsonyabb annál is, mint amennyit Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és a Baltikumban vonnak el, az utóbbi térségben kivétel az észtországi 40 százalékos gázolajadó. 

Tavaly novemberben az Eurostat adatai alapján a követett adók nagysága Magyarországon volt a legkisebb, ez azért lényeges, mert nem ritka a hazaihoz képest mintegy kétszeres elvonás ezen a csatornán.

Mindenesetre nagyot fordult a világ az autósokkal azóta, hogy december 6-án a kormány kivezette a benzinárstopot, a korábbi állandóságot ugyanis egyik napról a másikra váltotta fel a piac szeszélye. A 480 forintos hatósági ár után első lépésként 640 forintra ugrottak az árak, amelyek aztán rövid ideig tovább emelkedtek. A holtankoljak szerint a csúcsot január 4-én érte el a benzin és a gázolaj ára: az előbbi 652, az utóbbi 720 forintba került literenként. A nagy dízelpánik sem vált valósággá, sőt, pont a gázolaj került közelebb a megfizethető kategóriához az elmúlt időszakban.