A horvát kormány csütörtökön eltörölte a kizárólag állami tulajdonban lévő Horvát Elektromos Művek (HEP) azon a kötelezettségét, hogy minden Horvátországban kitermelt földgázt fel kell vásárolnia az INA horvát olajipari vállalattól – idézi a horvát közszolgálati televíziót az MTI.

20221109 Horvátország 
INA gázfúró torony
Ivanaa/Ivanaa K platform

Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Az INA gáztermelő kútja.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

 

Megfizethető árú gázra volt szükség

A hírügyynökség felidézi, hogy az e kötelezettséget előíró rendelelet zágrábi kormány 2022 szeptemberében fogadta el a belföldi energiapiaci zavarok megszüntetése céljából. Ennek alapján az INA is csak a HEP-nek adhatta el Horvátországban felhozott földgázt, mégpedig 41 eurós, később 47 eurós megawattóránkénti áron. Ez az ár akkor ötször alacsonyabb volt a piaci árnál. (Vagyis az INA rosszul, a HEP igen jól járt.) Az alacsony ár alkalmazására Andrej Plenkovic horvát kormányfő szerint azért volt szükség, hogy a horvát állampolgárok megfizethető áron jussanak gázhoz akkor, amikor hatalmasak voltak a díjak. Mint a a kabinet ülésén elmondta: a betárolt földgáz mennyisége azonban elegendő, ezért a kormány eltörli a rendeletet.

Lesz kompenzáció

„A piaci árak helyett a kormányzati döntéseknek köszönhetően az iskoláknak, óvodáknak, kollégiumoknak, kórházaknak és idősotthonoknak, valamint az önkormányzatoknak, városoknak, megyéknek, vallási intézményeknek, civil szervezeteknek megfizethető volt a gáz, amit egyébként nagyon nehéz lett volna kigazdálkodni” – mondta a kormányfő. 

Emlékeztetett továbbá, hogy 120 ezer háztartás gázellátása is veszélybe került, és azzal, hogy a HEP felvásárolta a Horvátországban kitermelt gázt, lehetővé tette ezeknek a családoknak a biztos ellátását.

Egyúttal bejelentette: kompenzálni fogják azokat a közszolgáltatási kötelezettséggel rendelkező ellátókat és kereskedelmi beszállítókat, amelyek a földgáz árának szabályozása miatt veszteséget szenvedtek.

Veszteséges lett a horvát társaság

A kormány azt követően törölte el a rendeletet, hogy Zvonimir Troskot, az ellenzéki Híd (Most) párt országgyűlési képviselője a múlt héten rámutatott, hogy a HEP az INA-tól megawattóránként 47 euróért vásárolt gázt az idén júniusban a többlet miatt mindössze 1 centes áron értékesítette. A HEP-nek kellett arról is gondoskodnia, hogy Horvátország egyetlen gáztárolója Okoliban az ősz végére megteljen. Ehhez 400 millió euró hitelt vett fel állami garancia mellett. Tavaly a nyár folyamán a földgázt még kereskedelmi áron, 115 euróért vásárolta meg megawattóránként. Miután a télen a gáz nemzetközi piaci ára 50 euróra csökkent, a HEP vesztesége 60-65 euró lett volna megawattóránként, ezért a földgáz a gáztárolóban marad. 

Troskot azt állítja, hogy a fűtési szezon végével a felvásárlási kötelezettség megmaradt, de a földgázt nem volt hol tárolni, ezért a HEP a felesleget eladta sokkal olcsóbban, mint amennyiért az INA-tól megvásárolta. Volt, hogy napi 500 ezer euró körüli veszteséget szenvedett el.

Lapinformációk szerint a HEP csak júniusban 10 millió eurót bukott a gázfelesleg miatt. A kormány és a HEP egymásra hárítja a felelősséget, az ügyet pedig már az ügyészség és a Horvát Energiaszabályozó Ügynökség (HERA) is vizsgálja.

A kormányfő a kabinet ülést követő sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: a kormánynak nincs tudomása arról, hogy a HEP által az INA-tól vásárolt hazai gáztöbbletet kik és milyen áron vásárolták meg, és milyen veszteségei vannak a HEP-nek. Erről csak alapos elemzés után tudnak beszámolni. Hozzátette, hogy maga is pénteken, Brüsszelből hazatérve értesült a vitatott többletgáz-kereskedelemről.