Nemzetközi gazdaság

Elsöpörte a horvát energetikai vállalat nyereségét az árhullám

A Horvát Elektromos Művek az idei első hat hónapban majdnem 62 milliárd forintnyi konszolidált nettó veszteséget könyvelt el. Ez elsősorban az import-villamosenergia 255 százalékos drágulásának, valamint a kötelező beszerzések 40-ről 60 százalékra való emelésének hatása. Eközben 3,8 százalékkal nőtt a villamosenergia-fogyasztás is.

Az állami tulajdonban lévő Horvát Elektromos Művek (HEP) Csoport az első fél évben 1,1 milliárd kuna (61,7 milliárd forint) konszolidált nettó veszteséget könyvelt el, míg tavaly ugyanebben az időszakban közel 1,3 milliárd kunás (72,9 milliárd forint) nyereségre tett szert – derült ki hétfőn a HEP által közzétett féléves konszolidált pénzügyi jelentésből.

Zagreb,,Croatia,-,Jul,18,,2017:,Long,Exposure,Shot,Of
Fotó: Shutterstock

A HEP Csoport bevétele 

az első fél évben elérte a 9,9 milliárd kunát, ami a tavalyi év azonos időszakinál 2,4 milliárddal, 31,9 százalékkal volt több.

Ugyanakkor a költségek csaknem 5,4 milliárd kunával, 89,4 százalékkal, 11,4 milliárdra nőttek. A HEP szerint ez a kedvezőtlen hidrológiai körülményeknek, valamint az importált energiahordozók magas árának következménye. Az idei év első hat hónapjában a villamos energia beszerzési költsége csaknem 3,9 milliárd kunát tett ki, 2,6 milliárddal, 206,2 százalékkal haladva meg a tavalyi év azonos időszakának a mennyiségét. 

Ez elsősorban az import-villamosenergia 255 százalékos drágulásának, valamint a kötelező beszerzések 40-ről 60 százalékra való emelésének hatása 

– olvasható a jelentésben. Eközben 3,8 százalékkal nőtt a villamosenergia-fogyasztás is.

Horvátországban a fogyasztók az első hat hónapban 8293 gigawattóra (GWh) áramot használtak fel, 

ami 306 GWh-val, 3,8 százalékkal haladja meg a tavalyi azonos időszaki fogyasztást. 

A vállalkozások fogyasztása 299, a háztartásoké hét GWh-val nőtt az első fél évben.

Horvátországban április 1-jétől emelkedtek a lakossági energiaárak. Az áram 9,6, a gáz legfeljebb 20 százalékkal drágult a kormány intézkedései nyomán. A kabinet beavatkozása nélkül az áram 23, a gáz 79 százalékkal került volna többe.

Zágráb csökkentette több energiahordozó áfáját is, a villamos energiáé ugyanakkor marad 13 százalék, azzal, hogy az energiadrágulás és az attól elmaradó áremelés különbözetét a HEP-nek kellett átvállalnia.

 

áram Horvát Elektromos Művek Horvátország HEP energetikai vállalat veszteség horvát drágulás
Kapcsolódó cikkek