Megkezdődött az ITER fúziós reaktor alkatrészeinek sorozatgyártása a Roszatomhoz tartozó Energetikai Kutató és Tervező Intézetben (NIKIET).

Fotó: Roszatom

Az intézet elkészítette a reaktor csúcstechnológiás alkatrészeinek első tételét, azaz a takaró első fala paneljeinek tartószerkezeteit. Ezek védik meg a nemzetközi összefogásban épülő termonukleáris reaktor kamrán belüli rendszereit a hőterheléstől. Teherhordó szerkezetekből falat építenek, amelyre vízhűtéses bimetál (bronz és acél) panelek kerülnek. „Oroszország felelős az első fal 179 leginkább energiaigényes paneljének, valamint a takarómodulok csatlakozóinak a gyártásáért” – írja belső lapjában az állami atomholding.

Az idén a tervek szerint befejezik a húsz tartószerkezet alkatrészgyártásának első szakaszát Makszim Szvirigyenko, az ITER atomfizikai rendszerekért felelős főtervező-helyettese, a fúziós reaktorok burkolatainak és energiaátalakító rendszereinek fejlesztési osztályának vezetőjének tájékoztatása szerint. A NIKIET a sorozatgyártást a saját bázisán, csúcstechnológiás berendezésekkel végzi, amelyek garantálják a magas minőséget és az összes nemzetközi szabványnak való megfelelést.

Az ITER-projektről, továbbá arról, hogy az Ukrajnában folyó háború dacára Oroszország továbbra is a ITER része maradt, a Világgazdaság ebben a cikkben számolt be.