A Svájcban található CERN-be, illetve a Franciaországban épülő kísérleti fúziós erőműhöz, az ITER-hez is ellátogathat az a csapat, amely megnyeri a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) klímaversenyét, a döntőre szombaton kerül sor az MTA központjában.

Earth Day Diversity
Earth day diversity and cultural celebration as diverse global cultures and multi-cultural unity.
Az akadémia szándékai szerint építgetni kell a tudománybarát társadalmat.
Fotó: Getty Images

Az először meghirdetett, háromszakaszos versengés témája a klímaváltozás mellett a fenntarthatóság. Az MTA Alumni programja a szakértők által kidolgozott szöveges és videós tartalommal, infografikákkal és bőséges forráslistával segítette elő a versenyt, amelyre 49 budapesti, 130 vidéki és 50 határon túli oktatási intézmény összesen 668 csapata nevezett.

Közülük 152 jutott az elsővel megegyezően online rendezett második szakaszba, ahol három feladat várt rájuk:

  • egy tesztsor kitöltése
  • egy esszé megírása
  • egy videó elkészítése

Táblagépek, hadronütköztető, fúziós reaktor

A videóban egy, a verseny témaköréhez kapcsolódó szakkifejezést kellett meg- és elmagyarázni, az esszében pedig

részletes indoklással és költségvetéssel kellett kidolgozni, hogy mire és miként használnának fel egy 20 millió forintos költségkeretet annak érdekében, hogy az iskolájuk zöldebbé és fenntarthatóbbá váljon.

Ezeket az akadályokat 117 nevező ugrotta meg, közülük a legjobb tíz került a verseny harmadik szakaszába.

Ez következik most – pontosabban a nulladik, közösségi nappal pénteken már el is kezdődött –: az immár nem online, hanem élő és szóbeli fináléban négy budapesti, öt vidéki, valamint egy határon túli csapat küzd majd. 

MTA Alumni Program
Magyar Tudományos Akadémia
Talán még megmenthető a bolygónk.
Fotó: MTA Alumni program

A győztesek nemcsak a minden döntősnek kijáró táblagépeket nyerik meg, hanem fődíjként a felkészítő tanáraikkal együtt európai tanulmányúton is részt vehetnek, amelynek során magyar kutatók vezetésével meglátogatják a CERN-t, amely világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriuma, a Nagy Hadronütköztető és a World Wide Web születési helye, valamint az ITER-t, a Franciaországban épülő kísérleti fúziós erőművet. Nem mellesleg néhány hete ide, az ITER építési területére érkezett meg a poloidális (a hosszúsági körök mentén fekvő) mágneses tér létrehozására szolgáló PF1 jelű, 200 tonnás orosz szupravezető mágnestekercs.

Még nem késő!

„A globális problémák kezeléséhez az alapos tudás nélkülözhetetlen” – mondta Freund Tamás, az MTA elnöke, hozzátéve: „Csak akkor óvhatjuk meg a jövőnket, ha jól ismerjük a jelenben működő folyamatokat. Az emberi tevékenység, főképp a természeti erőforrások mértéktelen pazarlása, a túlfogyasztás miatt globális katasztrófák sora fenyegethet bennünket. A fenntartható jövőért még lehet tenni, ám ehhez közösen kell cselekednünk, méghozzá késlekedés nélkül.”

MTA Alumni Program
Magyar Tudományos Akadémia
A kutatók által kidolgozott online tartalmak segítették a versenyzőket.
Fotó: MTA Alumni program

A verseny mindhárom szakaszának feladatait az MTA szakértői csapata állította össze az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület klímajelentései alapján, amelyek közül a legutóbbi ismét rögzítette, hogy az emberi tevékenységből származó üvegházhatású gázok kibocsátása miatt melegszik a Föld, és lesz egyre szélsőségesebb az időjárás. 

Ez a riport a klíma- és társtudományok jelenlegi állását összegzi több tízezer tudományos cikk áttekintésével és több ezer szakértő bevonásával, így a világ legjobb elérhető tudományos ismeretanyaga a témában,

egyben az éghajlatváltozásra vonatkozó tudományos konszenzus.

Cél a tudománybarát társadalom

Freund Tamás felhívására egyébként a verseny során közel kétszáz iskola csatlakozott az Alumni program azon sorozatához, amelynek keretében kutatók látogatnak el egykori iskolájukba, hogy munkájukról és kutatási témájukról, a tudományos módszerről beszélgessenek a diákokkal. Az MTA köztestületének közel 1700 tagja jelentkezett már a projektre, amelynek célja a tudománybarát társadalom építése, a kritikai gondolkodás fejlesztése.

Az MTA klímaversenyének döntője szombaton 10.30-kor kezdődik Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében: a nagyjából háromórásra tervezett programot élőben közvetíti az MTA YouTube-csatornája.

 

Zalaegerszeget elméletben már felfejlesztették

Smart City Challenge néven versenyt hirdet a Mathias Corvinus Collegium is a Neumann Technológiai Platformmal együttműködve: a fő téma az okos városi közlekedés, a melléktéma pedig a digitális közösségi terek kialakítása és hasznosítása.

A hallgatói ötletfejlesztésből induló kezdeményezés nyomán ilyen versenyt 2019-ben rendeztek először: akkor Zalaegerszeg városának szegmenseit fejleszthették okosmegoldásaikkal. A mostani pályázati anyagnak ki kell térnie a közlekedési infrastruktúrára, valamint egy digitális közösségi tér kialakítására: egy állami vagy önkormányzati fenntartású városi okos közösségi tér létrehozása a feladat, méghozzá intelligens technológiai megoldások részletezésével. 

A jelentkezési határidő március 5., a két kategória (Budapest vagy vármegyeszékhelyek és vonzáskörzeteik, illetve járásszékhelyek és vonzáskörzeteik) fődíja pedig 600-600 ezer forint.