Cáfolattal reagált Konkoly Norbert, Magyarország oroszországi nagykövete azokra a hazai sajtómegjelenésekre, amelyek szerint Orbán Viktor miniszterelnök állítólag azt mondta, hogy az ország kormánya a jövőben csökkenteni szeretné energiafüggését Oroszországtól, és ennek fontos része a paksi atomerőmű oroszról franciára való átadása. 

2017.04.11.  MVM Paksi Atomerőmű. Fotó: Móricz-Sabján Simon
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

A nagykövet a TASZSZ orosz hírügynökség szerint jelezte, hogy: 

  • Orbán Viktor nem nyilatkozott,  
  • Magyarország nem kívánja a Paksi Atomerőmű orosz fűtőanyagát francia fűtőanyagra cserélni, 
  •  nukleáris területen sikeresen fejlődik a magyar–orosz együttműködés, Magyarország elkötelezett folytatni ezt az együttműködést. 

Az üzemanyagcserére vonatkozó hír a Telexen jelent meg, az internetes lap szerint Orbán Viktor erről a Magyar Civil Fórum résztvevőivel folytatott megbeszélésen nyilatkozott.  

A Paksi Atomerőmű biztosítja a Magyarországon megtermelt villamos energia felét és az elfogyasztott villamos energia harmadát. A létesítményben négy VVER-440-es (szovjet tervezésű nyomottvizes) reaktorral szerelt erőmű működik. Tart két további blokk építésének előkészítése a Roszatom projektjének ütemezése szerint. A TASZSZ felidézte, hogy Moszkva megerősítette: kész finanszírozni ezt a 12,5 milliárd euróra becsült projektet, amelyet a kezdetektől fogva 80 százalékban orosz kölcsönből kellett volna megvalósítani. Számítások szerint a 2030-as évek elején, a két új 1200 megawattos atomreaktor üzembe helyezésével az erőmű teljesítménye a jelenlegi 2000 megawattról 4400 megawattra nő. 

Már látványos: ismét munkához lát Pakson a Duna Aszfalt

A Duna Aszfalt Kft. megkezdte az előkészületeket a talaj kitermelésére a leendő 6-os paksi blokk munkagödréből, a Bauer Magyarország Kft. pedig készül a talajszilárdításra, illetve folytatja a résfal építését. Ez már a kivitelezési szakasz, miután augusztus 18-án módosították a két új atomerőművi blokk létesítési szerződését.