Teljesen megújult az E.ON Hungária csoport solymári alállomása, amely Máriaremete, Remeteszőlős, Solymár, Pesthidegkút, Pilisszentiván, Pilisvörösvár, Piliscsaba, Nagykovácsi települések áramellátásáért felelős. Az új alállomás még nagyobb üzembiztonságot, még több hálózatfejlesztési kapacitást jelent a budai térség lakosai számára. 

Kidöntik a Budakeszi Vadasparkot csúfító távvezeték oszlopot.
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A terület áramellátását biztosító távvezetékek évtizedekig szelték át a Budai Tájvédelmi Körzet Natura 2000-es területeit, az őshonos erdők nyiladékkezelt részeinek ilyen formában történő zavarása most több száz hektárnyi területen megszűnik: élőhelyének és biodiverzitásának növelésével begyógyíthatja sebeit az erdő. A környék településein és védett erdőségeiben 450 oszlopot és 50 kilométernyi légvezetéket bont el és vált ki földkábellel a társaság.

A 2022 és 2025 közötti hálózatfejlesztés több mint 2 milliárd forintba kerül. Forrása részben az uniós Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF), amelyhez az E.ON a magyar állam előfinanszírozásával jut hozzá, és támogatást is kap tőle, részben önerő.

Minden a Buda környéki hálózatfejlesztés mellett szólt

A megújult solymári állomás, illetve a beruházás további helyszínein újságírókkal ismertették, hogy az érintett Natura 2000-es természetvédelmi terület egyedülálló botanikai, földtani és tájképi értékek őrzője, ám azt átszelik az E.ON és elődvállalatainak 70-es, 80-as években épített gerinchálózatai. E hálózatok ötven évvel ezelőtt még lakatlan övezetben létesültek, de mára az agglomeráció körbenőtte őket. A környező települések – Nagykovácsi, Máriaremete, Remeteszőlős, Solymár, Pesthidegkút, Pilisszentiván, Pilisvörösvár, Piliscsaba – lakosainak növekvő száma, folyamatosan emelkedő energiaigénye, valamint a természeti környezet megóvásának szándéka együtt hívta életre a csoport egyik legjelentősebb Buda környéki hálózatfejlesztését.

A solymári alállomás kezdetben 7500 fogyasztót látott el, ma 40 ezret. 

Emellett mintegy 4 ezer háztartási méretű kiserőmű is csatlakozik a hálózatra, ebből 800 egyedül ebben az évben.

Az alállomás megújításával párhuzamosan az E.ON megkezdte a környező településeken és védett erdőkön áthaladó 20 kilovoltos középfeszültségű hálózat egy részének elbontását és földkábellel való helyettesítését. A teljes folyamat 2022–2025 között több lépcsőben, folyamatos áramellátás mellett történik.

Vémi Zoltán / Világgazdaság
2023.nov.06.
Eon, villanypózna, kidőlt
Ezek a nyiladékok el fognak tűnni.
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

 

Megelégelte az E.ON a kézi és a helikopteres oszlopjavítást

A légvezetékes hálózat megszüntetését – az üzembiztosabb hálózat igényén túl – több időjárási és természeti tényező indokolta. Emlékezetes, hogy a budai erdőségeket érintő 2014-es jegesedés során a légvezetékekre fagyó vastag jég súlya alatt a betonoszlopok kitörtek, leszakítva teljes vezetékszakaszokat, és elhúzódó áramszünetet okozva. A vezetékek környezetében lakott területen a gallyazás, erdős területen a nyiladékkezelés egész éves feladatot ró az áramszolgáltatóra: a vezeték környékét folyamatosan gondozni kell a biztonságos működés érdekében. Nehézséget okoz, hogy az átjárhatatlan meredek erdős szakaszokon csak kézi erővel végezhető ez a művelet, egy vihar által kidöntött oszlop cseréje pedig időigényes, és csak helikopterrel megoldható.

Búcsú a viharkártól, a kidőlt fa okozta áramkimaradástól

Az említett, több mint 450 oszlop és 50 kilométernyi szabadvezeték megszüntetésével, földkábellel való kiváltásával jelentősen csökken a térség áramellátásának kitettsége a természet erőivel szemben. Az átépített szakaszokon nem lesznek többé viharkárok vagy kidőlő fa okozta áramkimaradások, amelyek korábban akár több órás szolgáltatáskieséseket is okozhattak. A 2022-ben indult projekt keretében a földkábelek jelentős részét már lefektette az E.ON, idén pedig megkezdte az oszlopok és légvezetékek elbontását.

  • Pesthidegkút fejlődő városi részében, a családi házas övezetben minden oszlopot földkábellel váltottak ki.
  • Máriaremete teljes területén elbontották az oszloptranszformátorokat, a földkábelek jelenlétét az utak mentén látható betonházas transzformátorállomások jelzik, itt egy kilométer hosszú erdei nyiladékot szüntetett meg az energiacég.
  • A Hármashatárhegytől Budakesziig tartó cseres, kocsánytalan tölgyes erdőkön áthúzódó vonalszakaszon a vezetékeket több helyütt már levágták, most kezdik meg a vasoszlopok kiemelését.  
  • A Budakeszi vonalon is kompakt állomások jelzik a földkábelek jelenlétét.
  • Nagykovácsiban a földkábelek lefektetése és a régi vonalak bontása a nagykovácsi körforgalom megépülése után kezdődik majd el.
Vémi Zoltán / Világgazdaság
2023.nov.06.
Eon, villanypózna, kidőlt
Irány az újrahasznosítás.
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A több száz tonnányi elbontott nyersanyag további sorsa kapcsán is érvényesülnek a fenntarthatósági szempontok az E.ON-nál: az 50-60 éves vasoszlopokat beöntik, a néhány éve felszerelt oszlopkapcsolókat újra felhasználja a cég, a lebontott vezetékek pedig alumíniumként hasznosulnak újra. A Budakeszi Vadaspark területén az újságírók jelenlétében bontottak le egy távvezetékoszlopot.