A november 6. és december 6. közötti egy hónapban nem termel a Nitrogénművek – tette közzé sürgős keddi üzenetében a társaság. A leállás oka karbantartás. Ezen idő alatt napi 14,6 gigawattórányi földgáz megvásárlását ússza meg a vállalat, lényegében nulla lesz a gázigénye.

Pétfürdő, 2021. július 13.A pétfürdői Nitrogénművek Zrt. 1970-es  évekből származó nagy kapacitású műtrágyagyára a távlati felvételen. Az 1931-ben alapított és ma is működő régi gyárteleppel együtt üzemelve ez a gyáróriás jelenleg Magyarország egyetlen ammónia- és műtrágyatermelő kapacitásokkal is rendelkező nitrogénműtrágya-gyára. Az 1932-ben szabadalmaztatott Pétisó mellett korszerű más műtrágyaféleségeket is előállít, melyek közül kiemelt fontosságú az ammónium-nitrát, a karbamid és a nitrosol. A Nitrogénművek Zrt. a műtrágya termékeit 2003-ban Genezis márkanév alatt egyesítette.MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt. Pétfürdő, 2021. július 13.
A pétfürdői Nitrogénművek Zrt. 1970-es  évekből származó nagy kapacitású műtrágyagyára a távlati felvételen. Az 1931-ben alapított és ma is működő régi gyárteleppel együtt üzemelve ez a gyáróriás jelenleg Magyarország egyetlen ammónia- és műtrágyatermelő kapacitásokkal is rendelkező nitrogénműtrágya-gyára. Az 1932-ben szabadalmaztatott Pétisó mellett korszerű más műtrágyaféleségeket is előállít, melyek közül kiemelt fontosságú az ammónium-nitrát, a karbamid és a nitrosol. A Nitrogénművek Zrt. a műtrágya termékeit 2003-ban Genezis márkanév alatt egyesítette.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Egy hónapon át nem készül műtrágya a Nitrogénműveknél.
Fotó: Jászai Csaba / MTI


Ugyanakkor nem tudható, hogy a termelés jelenleg milyen kapacitással folyik, így az sem, hogy az intézkedés hogyan érinti a piaci igények kielégítését.  

A társaság műtrágyatermelése az elmúlt negyedévben és éves összevetésben jelentősen esett.

A legnagyobb mennyiségben előállított CAN műtrágyából (nitrogéntartalmú mészammon-salétrom) a vizsgált három hónapban 96,83 ezer tonna készült, míg a reális összehasonlítást jelentő, gázválság előtti 2021-es év ugyanezen időszakában majdnem háromszor ennyi, 258,58 ezer tonna. Megharmadolódott, ezzel 30,43 ezer tonnán landolt az ammóniatermelés is a társaság által közzétett adatok szerint. Három másik műtrágyából – ammónium-nitrátból, karbamidból és a szintén nitrogéntartalmú, folyékony UAN-ból egyetlen gramm sem készült. Az idei második negyedében a harmadiknál kicsit kevesebb ammóniát, és kétharmadnyi CAN-t gyártott a Nitrogénművek.

Drága gázzal kínlódás a termelés

A társaság működési környezete jelentősen megromlott 2023 harmadik negyedévére. A földgáz átlagára a hollandiai TTF tőzsdén a második negyedévesnek a kétszeresére, 196,24 euróra nőtt megawattóránként, és hasonlót ugrott az áram ára is, amely ezzel 419,25 eurón landolt, szintén megawattóránként. A mostani gázár a 2021-es Q3-nak ráadásul több mint a négyszerese, az áramár pedig a 3,7-szerese volt. Magának a műtrágyának az ára az előbbiektől sokkal kisebb mértékben nőtt.  

A társaság tulajdonosa, Bige László folyamatban lévő peres ügyeiről a Világgazdaság legutóbb ebben a cikkben számolt be.