Már a cseppfolyósított földgázzal (LNG) foglalkozó üzem létesítésének is adottak a jogszabályi feltételei Magyarországon a bányatörvény 2024. január 1-jétől hatályos módosításának köszönhetően.

Az LNG-vel bővül a hazai gázkereskedők lehetősége.
Fotó: Clement Mahoudeau / AFP

A módosítás szerint olyan társaság kérhet engedélyt LNG-üzem létesítésére, amelynek

  • a jegyzett tőkéje legalább százmillió forint,
  • van három évre szóló, könyvvizsgáló által a rendeletben megadott szempontok szerint ellenőrzött üzleti terve, amely a kérelmező egyéb tevékenységeitől elkülönítve tartalmazza a földgáztárolást, a hozzá kapcsolódó költségeket és a pénzforgalmat,
  • felmérte három évre előre a létesítmény kapacitásai iránti igényt, ennek alapján pedig fejlesztési leírásokat készített,
  • van az LNG-üzem működtetéséhez szükséges szervezete és szakemberállománya, az ide tartozó feltételeket – például a rendszerhasználók megkülönböztetésmentes kiszolgálását – a rendelet több pontban részletezi.

Csak a tőzsdén adható el

Kiegészült a gáztörvény is. Eszerint a földgázkereskedő a működési engedélye alapján ki- és beszállíthatja az LNG-t Magyarország határán, adott feltételekkel kereskedhet vele a termék szervezett piacán. Viszont a szervezett piacon (gáztőzsdén) kívül nem adhatja el az LNG-t más gázkereskedőnek. 

Horvátországban terítéken van a cseppfolyós földgázt fogadó terminál kapacitásának bővítése.