Egy olyan gázfolyosó működtetésének részletein dolgoznak egyes térségi országok rendszer-üzemeltetői, amelyen az eddigitől eltérő útvonalon érkezhet dél felől földgáz a térségünkbe távolabbi helyekről – LNG-terminálokon keresztül –, de Oroszországból is.  

Bulgária Ukrajnában tároltathatná a télre szánt gázát a gázfolyosó használata esetén.
Forrás: GTSOU

 

Bővíteni kellene egyes kapacitásokat

A Vertikális gázfolyosó a transzbalkáni vezetékrendszer elemein alapulna, majdani működtetéséről a napokban tartottak újabb munkamegbeszélést a görög, a bolgár, a román, a szlovák és a magyar földgázszállító rendszer-üzemeltetők vezetői. A múlt szerdai eseményen megfigyelőként részt vettek az ukrán GTSOU rendszer-üzemeltető képviselői. A társaság vezérigazgatója, Dmitro Lippa bemutatta a transzbalkáni gázvezeték közép- és dél-európai országokba való visszaáramlásának projektjét. Azt javasolta, hogy az érintettek hozzanak létre „garantált kapacitásokat” a balkáni útvonal teljes hosszában a gázvezeték fordított üzemmódban történő üzemeltetéséhez. Jelezte, hogy a GTSOU kész aláírni a Vertikális folyosóról szóló szándéknyilatkozatot, és csatlakozna a munkacsoportokhoz is. 

A szemináriumon az ukrán üzemeltető képviselői is hangsúlyozták a bolgár és a román gázszállító rendszer kapacitásbővítésének szükségességét, mert kritikusnak tartják a bulgáriai szállítórendszer teherbíró képességét a többletáramlás biztosításához.

„Az ukrán, román és moldovai gázszállító rendszerek üzemeltetőinek közös piaci keresletfelmérése szerint napi 20 millió köbméteres olyan szállításra lenne igény a transzbalkáni útvonalon, amely Ukrajna föld alatti gáztárolóiba vezetne. A transzbalkáni útvonal ki tudja elégíteni azon ügyfelek igényeit, akik a balkáni irányból terveznek gázt szállítani a kelet- és közép-európai fogyasztókhoz, valamint lehetőséget biztosít a gáz tárolására Ukrajna gáztárolóiban” – mondta a GTSOU vezetője a társaság honlapján olvasható összefoglaló szerint. A meglévő infrastruktúrának köszönhetően a transzbalkáni gázvezeték részben már fordított üzemmódban működik: 2023-ban több mint 0,5 milliárd köbméter földgázt továbbítottak rajta.

Bulgária hozzáférne az ukrán tárolókhoz

A Világgazdaság piaci forrása szerint a kapacitásbővítéssel nagyon jól járna a minimális, csak félmilliárd köbméteres földgáztároló kapacitással rendelkező Bulgária, mert ekkor a gázát nyáron a tárolókban bővelkedő Ukrajnában tárolhatná, télen pedig hazaszállíthatná. Bár ha a szállítás a bolgár, román és ukrán irány lenne, akkor Magyarország kimaradna belőle, ám nem kizárt az sem, hogy a gáz Romániából Magyarországon át jutna Ukrajnába. Akárhogyan is lesz, az új gázfolyosó működtetése kereskedelmi és ellátásbiztonsági szempontból nagyon jó irány. Például, ha bármi baj történne a Szerbia felől Magyarországra történő gázszállításban, akkor az orosz gáznak lenne egy alternatív útvonala a magyar piacra. Ha a gáz a vertikális folyosón eljut Ukrajnába, onnan már könnyen a magyar hálózatba juttatható a meglévő vezetékeken keresztül.

A transzbalkáni szállítási folyosó négy évvel ezelőtti használatba vételéről a Világgazdaság ebben a cikkben számolt be.

Az ukrán társaság a görögökkel is egyeztet

Pénteken tovább ütötte a GTSOU a vasat: megvitatta a gázellátási útvonalak további diverzifikálását az állami DEPA-val, amely Görögország legnagyobb gázimportőre és -szállítója. Szóba került a görög gáz esetleges ukrajnai tárolása, ami feltételezi a transzbalkáni folyosó használatát. Kiemelten foglalkoztak a gázvezeték kapacitásának bővítését érintő műszaki és kereskedelmi kihívásokkal, majd abban állapodtak meg, hogy erőfeszítéseiket összehangolják más lehetséges érintettekkel, köztük bolgár, román és moldovai gáztársaságokkal.

A gázvezeték fordított irányú használatáról készült ukrán prezentációt itt nézheti meg: