Több, túlnyomórészt technikai jellegű módosítást vezettek át a modern napelemes rendszerek telepítését támogató program kiírásán az Energiaügyi Minisztérium közleménye szerint. A várható megtérülési időhöz igazodva egységesen tíz év lesz a rendszer-, termék- és kivitelezői garanciák teljes időtartama, illetve legfeljebb 600 ezer forint számolható el a mérőhely szabványosítására és fázisbővítésére. A kivitelezők alvállalkozóinak nem kell külön regisztrálniuk. A január közepén megnyíló Plusz Programban egy ingatlanra akár 5 millió forint támogatás nyerhető el napelem és tároló együttes létesítéséhez. A kormány a pályázattal a zöldenergia termelésére és tárolására ösztönözve segíti a családokat áramszámlájuk csökkentésében.

Men,Technicians,Carrying,Photovoltaic,Solar,Moduls,On,Roof,Of,House.
Hetvenötmilliárd forint támogatást osztanak el a Napenergia Plusz Program nyertes pályázói között.
Fotó: Shutterstock

Észrevételek sora érkezett

Az egy hónapja meghirdetett programban a saját lakóingatlannal, haszonélvezeti joggal vagy lízingszerződéssel rendelkező magánszemélyek vissza nem térítendő támogatás felhasználásával láthatják el megújuló energiaforrással lakóépületeiket. A költségeik kétharmadának átvállalásával megvalósuló beruházások révén saját célra termelhetnek zöldenergiát, és tárolhatják azt későbbi felhasználásra. 

E háztartások nagyobb mértékben válnak képessé az energetikai szempontú öngondoskodásra. A nyertesek a rugalmas felhasználási lehetőséggel élve hatékonyabban mérsékelhetik rezsiterheiket.

A kivitelezők 2023. december 4. óta jelentkezhetnek a programba, egy hónap alatt több mint 400 cég regisztrációját hagyták jóvá. A támogató Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség ügyfélszolgálatán az elmúlt hetekben több mint 1900-an érdeklődtek telefonon vagy írásban. Jórészt éppen a beérkezett észrevételek alapozták meg a kiírás első módosításában lévő pontosításokat, változtatásokat.

Új támogatási határok, határidők

Fontos újdonság, hogy a mérőhely szabványosítása és legfeljebb 3-szor 20 A-es fázisbővítése összesen maximum 600 ezer forinttal támogatható. Az e tételektől külön kezelendő előkészítési és adminisztratív költségekre a beruházási kiadások legfeljebb 15 százaléka fordítható. A fejlesztés kapcsán kötelező garanciális időszakokat a várható megtérülési időhöz igazítják. Ennek megfelelően a rendszergarancia, a kivitelezői garancia, valamint a napelemre, az inverterre és a tárolóra vonatkozó termékgarancia időtartamát egyformán 10 évben határozza meg a módosított kiírás.

Az iparági vállalkozásokat érintő egyik legfontosabb változás, hogy kizárólag a generálkivitelezőknek kell regisztrálniuk a programban, az általuk igénybe vett alvállalkozók regisztrációja nem szükséges. A pályázók és kivitelezők védelme érdekében a módosított dokumentumok részletezik a vállalkozási szerződés felmondási feltételeit, jogosulatlan felhasználás esetén a támogatás visszakövetelésének lehetséges módját.

A teljes dokumentáció naprakész formában elérhető a támogató NFFKÜ pályázati felületén. A családok 2024. január 15-étől választhatnak kivitelezőt a programban regisztrált cégek közül. Az adminisztrációt a szerződésminta kötelező használata is egyszerűsíti a jelentkezők számára. Támogatási kérelmeket a már megkötött kivitelezői szerződéssel rendelkezők nyújthatnak majd be.

Közelebb a gazdaság zöldüléséhez

A magyar gazdaság jövője a zöldenergia – olvasható még a közleményben. A korszerű, tiszta technológiák alkalmazása erősíti Magyarország versenyképességét és energiaszuverenitását, hozzájárul a helyreállításához. A 75 milliárd forintos program mellett így január közepén a gazdasági társaságoknak szóló önálló felhívás is megnyílik majd. A 62 milliárd forintos vállalati pályázat vissza nem térítendő beruházási támogatással és bevételkompenzációval segíti a cégeket abban, hogy a jelenlegi mintegy 20 megawatt ipari energiatárolói kapacitás hússzorosát építsék ki 2026 nyarára.