Építési engedélyt kaptak olyan raktárak a két paksi blokk beruházási területén, amelyekben a fővállalkozó tárolja majd az építés és szerelés kapcsán szükséges számítástechnikai eszközöket, műszereket, vezérlő rendszereket és elektrotechnikai anyagokat.

PR cikk kép
Tavaly őszi kép a beruházási területen folyó munkáról. Következik a raktárépítés.
Fotó: Paks II.

Az engedélyt az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) adta ki az ilyenkor szokásos feltételekkel, amelyek a kivitelezés és a majdani tevékenység nukleáris biztonsági szempontjaira vonatkoznak. (Külön, de szintén rutinszerű elvárásai vannak más hatóságoknak és szervezeteknek tűzvédelmi, kulturális örökségvédelmi és népegészségügyi megfontolásból.)

Készülődés a szerelésre

A Paks II. Zrt. kérelmére kiadott határozat indoklásában szerepel, hogy az 5. és 6. paksi blokk megépítéséhez szükség lesz egy építési és szerelési bázisra, a fővállalkozói raktárakból pedig az ezen a bázison folyó munkát fogják kiszolgálni. A fővállalkozói raktárak egyike lesz az az egyszintes raktár is, amelyben az építési anyagokat és szerkezeteket fogják tárolni. Háromhajósra, 126 méter hosszúra, 42 méter szélesre tervezik, lesz benne egy elektromos függesztett, egygerendás 5 tonnás teherbírású futódaru is, 24 méter hosszban.

A raktározási terület tervezett élettartama tíz év. A határozat e pontja azért érdekes, mert eszerint még 2034-ben is szükség lesz rá, amiből viszont a kivitelezés időtartamára lehet következtetni.

A két új blokk a tervek szerint 1200-1200 megawattos lenne, a kivitelező az orosz Roszatom állami atomipari csoporthoz tartozó Atomsztrojexport (ASZE) társaság. A projekt előkészítéséért, engedélyeinek beszerzéséért, a beruházás lebonyolításáért és az új blokkok majdani üzemeltetéséért a Paks II. Atomerőmű Zrt. felel. Az építkezés időszakában, csúcsidőben mintegy tízezer embernek ad majd munkát, és további 10-15 ezer munkahely létesülhet a kapcsolódó feladatoknak és munkáknak köszönhetően országszerte.  

Nemzetközi részvétellel épül majd a két blokk

Az új atomerőműhöz szükséges irányítástechnikai eszközök beszerzésére kiírt pályázatot a német–francia Framatome–Siemens konzorcium , a turbinaszigetére kiírtat pedig az amerikai–francia GE nyerte el. A Roszatom az orosz felhasználásával zajló tervezést és a kivitelezést fix áron vállalta el, ennek ellenére rendre felmerül a költségek a esetleges elszaladásának kérdésre. A költségekről Hárfás Zsolt atomipari szakértő a Magyar Nemzetnek nyilatkozott.

A beruházás felkerült a Roszatom azon listájára, amelyen a társaság a 2023-as tevékenységének fő állomásait sorolta fel. A magyarországi beruházásról ezt írta: „Augusztusban megkezdődött két blokk építésének fő szakasza a magyarországi Paks II. Atomerőműben: a felek aláírták a szerződésmódosításokat, a megrendelő hivatalos értesítést adott ki arról, hogy a projekt a kivitelezés fő szakaszába lépett. Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezetője és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter novemberi megbeszélésen ütemtervet határoztak meg: az első betonöntés 2025-re, az átadás a 2030-as évek elejére várható.”