A háztartásokat zöldenergia termelését és tárolását ösztönző program mai lakossági előregisztrációjában rendszerhiba akadályozta a pályázati felületre való belépést. A hiba a Központi Azonosítási Ügynök (KAÜ) oldalán jelentkezett az Energiaügyi Minisztérium közleménye szerint.

napelem
Több lépcsőben lehet eljutni a támogatás megszerzéséhez.
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A külső probléma elhárításán a teljes helyreállításig dolgoznak, több mint ezer előregisztrációs kérelem már beérkezett. A pályázat során elválik egymástól az előregisztrációs és a támogatási kérelem beadása. A kiírás szerint az előregisztráció jóváhagyásáról a támogató 15 munkanapon belül dönt. A pályázó ezután jelölheti ki a három lehetséges kivitelezőt, akik közül a rendszeren keresztül beérkező ajánlataik alapján választhat. Támogatási kérelmeket az aláírt kivitelezői szerződéssel rendelkezők nyújthatnak majd be.

A beérkező pályázatok elbírálásának, a támogatási források odaítélésének sorrendjét nem az előregisztrációs, hanem a támogatási kérelmek benyújtása befolyásolja – hangsúlyozza a közlemény. A Plusz Program kerete 75 milliárd forint. Egy ingatlanra legfeljebb 5 millió forint juthat, az elnyerhető támogatás a családok beruházási költségeinek legfeljebb kétharmadát fedezheti.