Ukrajna legnagyobb olaj- és gázipari cége, a Naftogaz új megállapodásokat kíván kötni külföldi kereskedőkkel az ukrajnai földalatti létesítményekben tárolt földgáz mennyiségének növelése érdekében – mondta csütörtökön a Reuters hírügynökségnek Olekszij Csernisov vezérigazgató.

Ukraine GasUkrainian worker turns the tap on the basis of underground gas storage in the village Mryn, Chernihiv region. Ukraine, Thursday, October 15, 2015 The head of "Naftogaz Ukraine" Andrey Kobolev predicts achievement more than 17 billion cubic meters of natural gas reserves in underground storage to the end of October, which will comfortable with pass the winter 2015-2016. (Photo by Danil Shamkin/NurPhoto) (Photo by Danil Shamkin / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vonzó feltétellel kínálnak tárolási lehetőséget Ukrajnában.
Fotó: AFP


A davosi Világgazdasági Fórumon Csernisov elmondta, hogy német energiacégekkel tárgyal, köztük az RWE-vel és a Uniperrel. E célból márciusban Németországba látogat, hogy ismertette a felkínált konstrukciót a német partnereknek. „Már a háború alatt is vonzhatnánk jelentős szereplőket Ukrajnába. (...) Arra számítunk, hogy a német márkák nálunk összegyűlnek” – mondta a Reuters szerint Olekszij Cserniszov.

Vihetnék a kapacitások felét

A hírről a Reutersre hivatkozva beszámolt az orosz Oilcapital is, úgy fogalmazva, hogy „a Naftogaz vezetője kész átadni az ukrán földalatti gáztárolók kapacitásának felét a német RWE-nek és az Unipernek. A cikk szerint Olekszij Csernisov arról is beszélt, hogy ezeket a cégeket bevonják az ukrán projektekbe. A Naftogaz tárolókapacitása 30 milliárd köbméter, ebből jelenleg mintegy 2,5 milliárd köbmétert használnak az európai kereskedők.

Nagyon vonzóak a tarifák

A Naftogaz által kínált rendkívül kedvező tárolási konstrukcióról és annak vonzerejéről tavaly augusztusban a Világgazdaság is beszámolt. Akkori cikkünkből kiderül, hogy az ukrajnai tárolási díjak alacsonyabbak a magyarországiaknál. Igaz, információink szerint (de a gázárak csökkenése is ezt diktálja), februárban a a hazai tárolói tarifák jelentős csökkentéséről születik döntés, amit persze tavaly egy hatalmas drágulás előzött meg. Hazai tárolókban viszont Szerbia számára áll rendelkezésre néhány százmillió köbméter földgáz. A magyarországi létesítmények töltöttsége pillanatnyilag 81,51 százalék. Ez ugyan magasabb a 77,46 százalékos uniós átlagnál, de az összehasonlítást torzítja, hogy a helyi igényekhez képest a magyarországi tárolókapacitások sokkal nagyobbak az uniósaknál, illetve, hogy számos uniós ország alternatív forrásból is hozzá jut a földgázhoz, míg Magyarország döntően orosz importra alapozhat.